Επικαιρότητα

Ερωτηματικό η πορεία διασποράς του κορωνοϊού

Off

Με τις ΜΕΘ των δύο νοσοκομείων ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα να είναι σχεδόν πλήρεις, νοσηλεύοντας μέχρι και χθες το μεσημέρι 17 ασθενείς σε δυναμικότητα 20 κλινών, το ενδεχόμενο της άμεσης λειτουργίας της 3ης ΜΕΘ που ήδη είναι έτοιμη στο ΠΓΝΙ, θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο. 

Η πορεία διασποράς του ιού στην κοινότητα όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και ακόμη ειδικότερα στην ΠΕ Ιωαννίνων και όχι τόσο στις άλλες ΠΕ της Ηπείρου όπου καταγράφεται συνεχής αποκλιμάκωση, με μικρές εξάρσεις, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη λειτουργία και της 3ης ΜΕΘ, εντός των ημερών.

 

Μικρότερη πίεση στις ΜΕΛ

Αντίθετα πάντως από την πίεση που καταγράφεται στις ΜΕΘ, κάτι που συμβαίνει σε όλη τη χώρα, δεν είναι ίδια η πίεση στις Μονάδες Λοιμωδών, με την πληρότητα στο ΠΓΝΙ να παραμένει στο 50%. 

Στο Χατζηκώστα η κάλυψη είναι μεγαλύτερη φτάνοντας το μεσημέρι της Τετάρτης τους 19 ασθενείς, με ελάχιστες κλίνες να παραμένουν κενές.

Ο προβληματισμός που υπάρχει έχει να κάνει προφανώς με την πορεία της διασποράς της νόσου στην περιοχή και πανελλαδικά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι οι εμβολιασμοί να αποκτήσουν αφενός μεγαλύτερη ταχύτητα και αφετέρου να λειτουργήσουν στην πράξη, δημιουργώντας το τείχος ανοσίας στην κοινότητα. 

Τον προβληματισμό αυτόν για την κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στη λειτουργία των χειρουργείων στο ΠΓΝΙ, η λειτουργία της 3ης ΜΕΘ, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας και η πρόεδρος της ΕΙΝΗ Μαργ. Κιτσανού μιλώντας αντίστοιχα στο ITV.

«Ακόμη δεν καταγράφεται μεγάλη πίεση στις ΜΕΛ, αλλά κι εμείς όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια πίεση στις ΜΕΘ, που είναι σχεδόν πλήρεις σε όλα τα νοσοκομεία. Η 3η ΜΕΘ στο νοσοκομείο είναι έτοιμη και σε μέσα και σε στελέχωση αλλά ελπίζουμε να μην χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία, γιατί αυτή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα χειρουργεία, που είναι ήδη επιβαρυμένα», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

«Μιλάμε συνολικά για μία μείωση των χειρουργείων που φτάνει το 80%. Αντιμετωπίζονται μόνο τα απολύτως έκτακτα και χιλιάδες πολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη εγχείρησης είτε παραπέμπονται στο μέλλον με άγνωστο ορίζοντα είτε αναγκάζονται, εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η κα Κιτσανού.

 

Περισσότερα εμβόλια

Το παρήγορο είναι, ότι με την ένταξη και άλλων ηλικιακών ομάδων στις λίστες για τη δυνατότητα εμβολιασμών τους, έχει αυξηθεί ο αριθμός των εμβολίων που γίνονται καθημερινά στην ΠΕ Ιωαννίνων. Την Τρίτη στην ΠΕ Ιωαννίνων χορηγήθηκαν συνολικά 855 εμβόλια εκ των οποίων τα 737 αφορούσαν την πρώτη δόση και τα 118 τη δεύτερη. Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί στην ΠΕ Ιωαννίνων πρώτης και δεύτερης δόσης δηλαδή ανήλθαν την Τρίτη στις 12.127.

 

Η εικόνα των rapid

Κατά τη χθεσινή ημέρα στο μεταξύ, διενεργήθηκαν εκατοντάδες rapid tests σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας. Στην πλατεία των Ιωαννίνων, το κλιμάκιο των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ διενήργησε 277 test στα οποία προέκυψαν 6 θετικά. Στην Κόνιτσα διενεργήθηκαν 164 test, αρνητικά στο σύνολό τους, ενώ 70 test έγιναν στο Δικαστικό Μέγαρο χθες, κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, τα οποία επίσης ήταν αρνητικά.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ