Επικαιρότητα

Νέο… τηλεγράφημα

Off

Το παράπονο του Χ, του φίλου μου

Μέρος Γ 

 

"Φίλε μου αργείς, αργείς πολύ! 

Πάμε να δούμε πού ήταν ο χάντακας. Να δούμε τον Αράπη. Να μπούμε μέσα. Να δούμε τις στοές. Να ανεβούμε πάνω στο τείχος. Να περάσουμε από την αγορά. Ν' ακούσουμε τον σιδερά, τον πεταλωτή… Να δούμε πώς φτιάχνονται τα κάρα.

Να πατήσουμε στο μέρος που ήταν το σπίτι του Εσάτ Πασά, στο άλλο χαντάκι το πιο μικρό! Στο σπίτι το Καλού Πασά. Να περάσουμε από τα λουτρά, τη βιβλιοθήκη, τη Σχολή Ιππικού. Να δούμε τον τάφο του Καλού Πασά. 

Για δυο πασάδες έμειναν ενθύμια, τον Καλό Πασά και τον Αλή πασά. Τυχαίο; 

Το δωμάτιο του Σωτήρη Ζούμπου,  να μας διηγηθεί ιστορίες  που πολύ μας άρεσαν και ιδιαίτερα την ασπραρρώστια.

Το Ιεροδιδασκαλείο. Το μέρος όπου ήταν ο ναός για τον Άγιο Ιωάννη! Τα μέρη που έθαβαν τους Ιεροδιδασκάλους. Το Ηλιακό ρολόι.  Να απολαύσουμε τη θέα. Να μας χτυπήσει ο αέρας, εκεί στην πάνω γωνιά, πίσω απ' το τζαμί.   

 

Να θυμηθούμε τον Πασά, να έχει πιασμένο από τον λαιμό τον Μηχανικό, που έχτισε μετά το τζαμί. Να τον απειλεί, ρίχνοντας χρυσές λίρες στα βράχια, λέγοντας: "Γένιτι τζαμί"; Και ο Μηχανικός να απαντά: "Με το χέρι στο λαιμό και το χρυσό, γένιτι κι παραγένιτι"!  Τα μπουντρούμια, τις φυλακές.

 Να δούμε το νοσοκομείο όπου δούλευαν διάσημοι γιατροί, όπως  ο Ιωάννης Πρίντζος. Τον τάφο του Αλή Πασά και των γιών του, χωρίς το αυθεντικό κιγκλίδωμα! 

 

Να κάνουμε  το γύρο του εξωτερικού και εσωτερικού  Κάστρου. 

Να πατήσουμε εκεί, που χόρευε ο Καραϊσκάκης, που φυλακίστηκε ο Κατσαντώνης, που ήταν φυλακισμένος ο γιός του  Μάρκου Μπότσαρη, …

Να πατήσουμε εκεί από όπου μπαινόβγαινε ο Αλή Πασάς, στην Ανατολική Ακρόπολη,… Από πού κατέβαινε  στη Λίμνη, …  Πού έμεναν οι αξιωματικοί του. Πού  και πώς εκπαίδευε τους ναυτικούς του, τους ιππείς του…  Να πατήσουμε εκεί που το Καστρινό παλληκάρι προκάλεσε σε μονομαχία τον Αλή Πασά! Εκεί που το άλλο παλληκάρι, πήρε μέσα από το χαρέμι αυτήν που αγαπούσε! 

Έχουμε πολλά να πούμε, να δούμε να θυμηθούμε. Αλλά… Αργείς …".

Θα γίνει φίλε μου. Όμως αυτές τις μέρες δεν μου περισσεύουν, τριακόσια και … ευρώ!

Γιώργος Μακρίδης

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου