Επικαιρότητα

Κρούσματα πολλά, αλλά και το βλέμμα… στο Πάσχα

Off

Μπορεί τα κρούσματα και οι δείκτες της πορείας της πανδημίας να φτάνουν σε ύψη ρεκόρ, την ίδια ώρα όμως έχει ξεσπάσει μία συζήτηση για το αν θα κάνουμε «Πάσχα στο χωριό».

Στην ουσία είναι μία συζήτηση για το πώς θα περάσουμε σε μία φάση άρσης μέτρων περιορισμού όπως είναι η διανομαρχιακή μετακίνηση ή το άνοιγμα της εστίασης τον Μάιο, με αξιοποίηση της αύξησης των εμβολιασμών και της χρήσης αυτό-τεστ.

«Αισθάνομαι ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. Βεβαίως, ακόμα είναι αρκετά νωρίς να μιλήσουμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δυνητικά θα μπορούσαμε να βγούμε το Πάσχα και να έχουμε ένα Πάσχα διαφορετικό από το περσινό. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ περισσότερα όπλα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στο «Open», σημείωσε πως τα «τα δύο μεγάλα μας όπλα είναι ο εμβολιασμός και τα self-test» και εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στα πρόθυρα του ανοίγματος για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 800.000. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι ηλικίες 50-59 ετών να μπορούν να εγγράφονται για εμβολιασμό. Η εκτίμησή μας είναι ότι τον Μάιο προφανώς θα έχουμε συμπληρώσει 3 έως 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και θα έχει χτιστεί ένα πολύ σημαντικό τείχος ανοσίας, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Από την άλλη πλευρά, λειτούργησε για πρώτη φορά το self test στην Ελλάδα, αν θέλετε και πειραματικά στα σχολεία και η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική. Η ελληνική Πολιτεία ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που ουσιαστικά αξιοποίησε το όπλο αυτό και μάλιστα διέθεσε το προϊόν δωρεάν» είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των Λυκείων καταγράφηκαν 600 θετικά δείγματα, για κάποια απ’ αυτά έγιναν ήδη επιβεβαιωτικά τεστ και οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% επιβεβαιώνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό πως με το νέο αυτό εργαλείο είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή ασυμπτωματικοί συμπολίτες μας και παιδιά, δηλαδή πολίτες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν, ήδη να βρίσκονται σε απομόνωση και να μη συμβάλλουν στη διάδοση του ιού». Συμπλήρωσε πως το ίδιο μπορεί να γίνει και σε άλλους κλάδους και πρόθεση της κυβέρνησης είναι «εντός της εβδομάδας, από την Πέμπτη να διατεθούν self test και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων, που υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στις 900.000. Μιλάμε για κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.α.».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ