Πολιτισμός

Γράφοντας για το 1821 μετά από 200 χρόνια

Off

Η επετειακή έκδοση «21» εκδόθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων από συγγραφείς και ποιητές εμπνευσμένα από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει την έκδοση διαδικτυακά την Παρασκευή 23 Απριλίου και ώρα 9 μ.μ., στο κανάλι του στο YouTube.

Στην εκδήλωση, για το βιβλίο θα μιλήσουν η Τιτίκα Τζάλλα, εκδότης της εφημερίδας «Ηπειρωτικός Αγών», ο ιστορικός ερευνητής Αλέκος Ράπτης και ο δημοσιογράφος της Ελευθερίας Φιλήμονας Καραμήτσος, ο οποίος έχει και το συντονισμό της παρουσίασης. 

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συμβολή και τις άοκνες προσπάθειες του Γιάννη Πάσχου, στον οποίο εκφράζονται και οι θερμές ευχαριστίες του Πνευματικού Κέντρου, ενώ στην έκδοση που είναι ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό συμμετέχουν με 20 κείμενα οι: 

1. Εύη Κουτρουμπάκη, Ο βίος και η τελευτή του Γιαννίκου Πουλάκη 

2. Νίκος Ξένιος, Ένα έθνος που ένιωσε εξαρχής ευρωπαϊκό

3. Θωμάς Ιωάννου, «Bάστα και τώρα Mάρκο»

4. Αλέκος Ράπτης, Τα διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης του 1821 

5. Νεκταρία Ζαγοριανάκου,Τα σακιά

6. Φιλήμων Καραμήτσος, Η ελευθερία με τα μάτια της 

7. Κώστας Κουτρουμπάκης, Η λύρα 

8. Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Η μεγάλη δοκιμασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη στα τέλη του εικοστού αιώνος

9. Λίνα Φυτιλή, Το δικό μου 21

10. Δήμητρα Διδαγγέλου, Η πλάτανος 

11. Πάνος Ζώης, 400 χρόνια «λεφτεριά ή θάνατος

12. Θωμάς Κοροβίνης, Η πόρπη της Τζαβέλαινας

13. Μιχάλης Σπέγγος, Φροσύνη

14.Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Από το σπίτι της παρόδου Κράσνη 18, μέχρι το σπίτι μου

15. Τιτίκα Τζάλλα, Η ενηλικίωση μιας επανάστασης 

16. Ελένη Πριοβόλου, Τις πράγματι πταίει; 

17. Σωτήρης Παστάκας, Paintballs guns στο Χάνι της Γραβιάς

18. Κωστούλα Μάκη, Μιλώντας για την Επανάσταση του 1821 διακόσια χρόνια μετά

19. Τασία Βενέτη, Μια φορά κι έναν καιρό

20. Ισμήνη Καπάνταη, Οκτώ Φορές το Δαχτυλίδι.

 

Κάλεσμα

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, αναφέρει: «Τα διηγήματα και τα μικρά κείμενα, που θα διαβάσετε σε αυτή την έκδοση, έρχονται να αποτυπώσουν το 1821, όπως εμείς το βλέπουμε διακόσια χρόνια μετά. Είναι μια στιγμιαία φωτογραφία, μια αναπνοή, πριν συνεχίσουμε να περιδιαβαίνουμε τους αιώνες, μια χρήσιμη κριτική περισυλλογή της σημασίας του σήμερα, αλλά και ένα στοιχείο για τον ερευνητή του μέλλοντος με την εποχή μας πια στο ερευνητικό του κάδρο για το πώς οριακές στιγμές της χώρας μας μελετώνται ανά εποχή. Μικρές ιστορίες των προεπαναστικών χρόνων, σημασιολογικές αναλύσεις για το διπλό ’21 (εκείνο του 19ου αιώνα και αυτό του 21ου), ακόμη και προσωπικές  εδοσκοπήσεις για το τι σημαίνει αυτή 

 

η χρονολογία για τον καθένα μας βρίσκονται στις σελίδες αυτής της έκδοσης».  Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Ελένη Ακονίδου, τονίζει μεταξύ άλλων: «Η συλλογή 21 είναι μια έκρηξη ιδεών, αντιλήψεων, συναισθημάτων. Οι συγγραφείς, μοναδικοί στο ύφος τους, γνωστές πένες της πόλης, αλλά και εκλεκτοί άνθρωποι των Τεχνών, των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης εκτός πόλης, μας καταθέτουν τη δική τους άποψη ζητώντας μας να συμμετέχουμε σε μια νοερή διαλεκτική για το έτος μηδέν της σύγχρονης Ελλάδας και την προσωπική και αλλά και συλλογική του σημασία τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο». Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με το Πνευματικό Κέντρο καθημερινά 11 έως 1 το πρωί στο τηλ. 2651083940 για να παραλάβει το βιβλίο. Σε ηλεκτρονική μορφή μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου: www.pkdi.gr 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ