Επικαιρότητα

Αλλαγή σχεδιασμού για τους ελέγχους στα δύο νοσοκομεία

Off

Ένα απόλυτα επιτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες στις εισόδους των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων σε συνεργασία με τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, με τη διενέργεια των rapid test σε όλους τους εισερχόμενους, παύει να εφαρμόζεται από αύριο Πέμπτη. 

Στις εισόδους των δύο νοσοκομείων δε θα ακολουθείται στο εξής η συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου για τους συνοδούς ή για όσους είχαν ραντεβού στα εξωτερικά ή και στα απογευματινά ιατρεία, οι οποίοι θα πρέπει να προσέρχονται στις Κινητές Μονάδες, που θα βρίσκονται είτε μπροστά στο διοικητήριο της περιφέρειας στην κεντρική πλατεία είτε στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, για να υποβάλλονται σε τεστ, ώστε εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, να μπορούν να εισέρχονται στο νοσοκομείο. 

Πρόκειται για μία απόφαση της κεντρικής διοίκησης του ΕΟΔΥ, παρότι αναγνωρίζουν και αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε στα Γιάννενα ήταν επιτυχημένο και συνετέλεσε στο να εντοπίζονται κάποια κρούσματα πριν εισέλθουν στους χώρους του νοσοκομείου και στις κλινικές και πιθανότατα πριν αποτελέσουν αιτίες διασποράς του ιού. Την ίδια άποψη άλλωστε έχουν και οι διοικήσεις των νοσοκ0ομείων, όπως όμως και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι εφαρμόστηκε στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, κάτι αντίστοιχο δεν εφαρμόστηκε σχεδόν σε κανένα άλλο νοσοκομείο της χώρας, όπου υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιστατικά με ενδονοσοκομειακή διασπορά, που ξεκίνησε από κάποιον θετικό συνοδό ασθενούς. Το τελευταίο διάστημα από αρκετές διοικήσεις και προσωπικό νοσοκομείων της χώρας υποβλήθηκαν προς τον ΕΟΔΥ αιτήματα για να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο σε όλα τα νοσοκομεία, κάτι όμως, που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι δυνατό να γίνει. 

Έτσι, η απόφαση που ελήφθη, ήταν να αποσυρθούν οι Κινητές Μονάδες από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων και να βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της πόλης, όπου θα μπορούν να προσέρχονται οι πολίτες για να υποβάλλονται σε τεστ.

 

Οι διοικήσεις

Σε ανακοινώσεις τους οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων της πόλης, ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα επισημοποιούν τα παραπάνω και απευθυνόμενες στους πολίτες που προτίθενται να επισκεφτούν τα νοσοκομεία, να έχουν προγραμματίσει τα τεστ σε μία από τις δύο ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, οι οποίες θα βρίσκονται στο προαύλιο χώρο της περιφέρειας Ηπείρου (καθημερινές και Σαββατοκύριακο από 09:00 έως 14:00) και στο αρχοντικό Πυρσινέλλα, στην οδό Καπλάνη (καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από 09:00 έως 14:00). Για τους πολίτες εκτός Ιωαννίνων που πρόκειται να επισκεφτούν τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων συνιστάται να έχουν πραγματοποιήσει rapid test στα προκαθορισμένα σημεία της περιοχής τους.

 

Εξαιρέσεις

Τουλάχιστον θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ασθενών, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε rapid test στο ΠΓΝΙ, χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν φτάνοντας στο κέντρο της πόλης. Έτσι, ειδική μέριμνα θα δοθεί από το νοσοκομείο για τους ογκολογικούς – αιματολογικούς ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία, για νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενους ασθενείς και για όσους υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία, οι οποίοι θα εξακολουθούν να πραγματοποιούν το rapid test στην είσοδο του νοσοκομείου.

 

Νέες ΚΟΜΥ στο κέντρο

Εκτός από τις δύο ΚΟΜΥ στην περιφέρεια και στο αρχοντικό Πυρσινέλλα αντίστοιχα, ο σχεδιασμός του ΕΟΔΥ προβλέπει την ανάπτυξη τις αμέσως επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μίας ακόμη Κινητής Μονάδας που θα διενεργεί τεστ σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο. Ενδέχεται η Μονάδα αυτή να λειτουργήσει εντός της εβδομάδας και θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της πόλης.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου