Επικαιρότητα

Στην CVC η πλειοψηφία των μετοχών της «Δωδώνης»

Off

Η Strategic Initiative Foods, βασικός μέτοχος της Γαλακτοβιομηχανίας και η CVC Capital Partners 

ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συμφωνία 

Οι φήμες των τελευταίων μηνών, τις οποίες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Μιχ. Παναγιωτάκης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά στις αρχές του έτους, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκαν με τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Η Strategic Initiative Foods, βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας και η CVC Capital Partners ανακοίνωσαν χθες ότι προχωρούν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της πρώτης, όπου το fund CVC, αποκτά την πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της. 

«Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την SIFoods όσο και για την ΔΩΔΩΝΗ, για την περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Τom Seepers, διευθύνων σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, σε δήλωσή του αναφέρει: «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία που ξεκινάμε με την CVC, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μετασχηματισμού και προόδου της ΔΩΔΩΝΗ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, διατηρώντας την σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρουμε τόσο στους εργαζομένους μας, όσο και στους προμηθευτές μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τη CVC, αποκτούμε έναν ισχυρό συνεργάτη που εστιάζει στη δημιουργία βιώσιμης αξίας, μοιράζεται τις αρχές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της πορείας μας και στη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης της ΔΩΔΩΝΗ». 

 

Μία δεκαετία που 

μεταμόρφωσε τη ΔΩΔΩΝΗ

Η ΔΩΔΩΝΗ, ηγέτιδα ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και κορυφαία εταιρεία σε πωλήσεις επώνυμης Φέτας ΠΟΠ, ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd.

Από την ιδιωτικοποίηση της έως σήμερα, οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες έχουν πετύχει σημαντική αναδιοργάνωση της εταιρείας, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής και στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της ΔΩΔΩΝΗ στο διάστημα αυτό έχουν διπλασιαστεί, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, η εταιρεία στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, έχοντας διαθέσει ποσό άνω του 0,5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της, ενώ έχει αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα από 270 σε περισσότερους από 600 εργαζομένους. 

 

Πολύ υψηλό το τίμημα

Το ίδιο fund έχει σχεδόν ολοκληρώσει την απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας Vivartia, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, να έχει ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και της ΔΩΔΩΝΗ, ο όμιλος CVC δημιουργεί έναν υπερόμιλο γαλακτοκομικών προϊόντων, που θα ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζώνης γάλακτος στη χώρα. 

Στις επίσημες ανακοινώσεις δε γίνεται κάποια αναφορά στο τίμημα της εξαγοράς, αξίζει ωστόσο να σημειωθούν δύο παράμετροι. Η πρώτη είναι, ότι στις αρχές του έτους, όταν ο κ. Παναγιωτάκης είχε ερωτηθεί σχετικά, διαψεύδοντας ωστόσο τα πάντα, τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μία πρόταση εξαγοράς του 70% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ, έναντι αντιτίμου που προσέγγιζε τα 150 εκ.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τα οικονομικά στοιχεία της εξαγοράς της Vivartia που έφτασε τα 175 εκ. ευρώ για το 100% των μετοχών, ενώ ο νέος ιδιοκτήτης αναλαμβάνει και το σύνολο του δανεισμού της Vivartia που φτάνει τα 450 εκ. ευρώ.

 

Ποια είναι η CVC

H CVC Capital Partners ("CVC”) αποτελεί ηγέτιδα συμβουλευτική και επενδυτική εταιρεία σε διεθνές επίπεδο, με γραφεία σε 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ. Σήμερα, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η CVC είναι επενδυμένα σε περισσότερες από 90 επιχειρήσεις παγκοσμίως και απασχολεί περισσότερους από 450.000 εργαζομένους.

Από το 2017 ως σήμερα, η CVC αποτελεί μια από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές εταιρίες στην Ελλάδα, διαθέτοντας στελέχη με μόνιμη παρουσία στη χώρα μας και έχοντας επενδύσει ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Στις επενδύσεις της περιλαμβάνονται το Hellenic Healthcare Group, το e-travel, η Skroutz, η D-Marin, η Vivartia, καθώς και η πρόσφατα αποκτηθείσα Εθνική Ασφαλιστική.        

Στη συμφωνία συνέβαλαν συμβουλευτικά εκ μέρους της SIF οι εταιρίες KBVL, Ionian Capital και Εveda. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου