Επικαιρότητα

Μέριμνα για τη στήριξη των πολιτιστικών σωματείων

Off

Το Υπ. Πολιτισμού αντιλαμβάνεται τα πολιτιστικά σωματεία ως έναν από τους πρωταρχικούς φορείς υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων και μεριμνά για τη χρηματοδότηση των δράσεών τους, απαντά ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης στον Σταύρο Καλογιάννη

Την ανάγκη στήριξης των Πολιτιστικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού είχε φέρει στη Βουλή ο κ. Καλογιάννης, καταθέτοντας προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού.

Στην αναλυτική απάντησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«…Τον Ιανουάριο του 2020, μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, το ΥΠΠΟΑ απηύθυνε έντεκα (11) προσκλήσεις και επιπλέον τρεις (3) τον Μάρτιο 2020, στις οποίες μπορούσαν να υποβάλουν προτάσεις πολιτιστικά σωματεία/σύλλογοι. Υπήρχαν προσκλήσεις για πολιτιστικές δράσεις ή προγράμματα φορέων, που αφορούν ειδικά στην τεκμηρίωση, στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και είχαν ως προτεραιότητα την αγροδιατροφική κληρονομιά, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες, λαϊκές γιορτές και δρώμενα, δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου και δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης. Στο πλαίσιο των συνολικών προσκλήσεων του ΥΠΠΟΑ διανεμήθηκαν με τη μορφή επιχορήγησης περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των δικαιούχων συγκαταλέγεται πλήθος πολιτιστικών συλλόγων. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών. Το 2019 είχαν διατεθεί 3.329.976 ευρώ, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 3.143.255 ευρώ. Επιπλέον, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, έγιναν δεκτές προτάσεις των φορέων, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα (ψηφιοποίηση δράσεων, υλοποίηση σε ανοικτούς χώρους κ.α.), έτσι ώστε οι Σύλλογοι να χρηματοδοτηθούν, ανεξαρτήτως του αρχικού προγραμματισμού τους, ενώ δόθηκαν σχετικές παρατάσεις για την υλοποίηση των δράσεων. Φέτος (7.1.2021), ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού 18 νέες προσκλήσεις για επιχορήγηση μη κερδοσκοπικών νομικών οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και πολιτιστικών σωματείων/συλλόγων για δράσεις σε όλο το φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού, όπως θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, γράμματα, φεστιβάλ και σύνθετες πολυθεματικές δράσεις, ψηφιακός πολιτισμός, πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και εφήβους, δράσεις για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021. Προϋπόθεση για την υποβολή αιτημάτων ήταν η εγγραφή των Φορέων στο Μητρώο έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Πέραν των 18 αυτών προσκλήσεων ανακοινώθηκε την 01.02.2021 επιπλέον πρόσκληση στοχευμένη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία είναι προσβάσιμη στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ (http://drasis.culture.gr/index.php/anakoinwseis/140–2021), όπου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις προθεσμίες εγγραφής και υποβολής πρότασης. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, καλούνταν να υποβάλουν μέχρι τις 15 Μαρτίου 2021 το αίτημά τους ηλεκτρονικά».

«Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι το ΥΠΠΟΑ αντιλαμβάνεται τα πολιτιστικά σωματεία, ως έναν από τους πρωταρχικούς φορείς υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων και μεριμνά για τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών τους δράσεων, σύμφωνα και με το πεδίο αρμοδιοτήτων του», προσθέτει.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου