Άρθρο των Μωυσή Ελισάφ και Χριστίνας Κωτσαντή
Το θέατρο είναι ένας από τους τομείς που βίωσαν έντονα τις επιπτώσεις της πανδημίας: η διακοπή των θεατρικών παραγωγών του επηρέασε αφενός τους εργαζόμενους του θεάτρου που όχι μόνο στερήθηκαν τις δουλειές τους αλλά και αναγκάστηκαν να διακόψουν οποιαδήποτε δια ζώσης επαφή με το αντικείμενό τους και αφετέρου το κοινό που δεν είχε πια τη δυνατότητα να βρεθεί στο θέατρο και να βιώσει την εμπειρία μιας θεατρικής παράστασης.
Το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020 είχε μόλις ολοκληρώσει την παραγωγή της κεντρικής σκηνής του, την «Νόρα» του Ίψεν και ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει την παράσταση “Μοσκώβ-Σελήμ” για εφήβους σε σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου, ενώ τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες βρίσκονταν σε εξέλιξη. Όλες αυτές οι δράσεις προφανώς δεν πραγματοποιήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια, της πρώτης φάσης της πανδημίας το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων συνέχισε την δραστηριότητά του. Ανάρτησε στο YouTube παραστάσεις του για να συντροφεύσουν το κοινό που πλέον δεν μπορούσε να βρεθεί στις αίθουσες και παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας συνέχισε να οργανώνει τον σχεδιασμό του για το καλοκαίρι του 2020. Την άνοιξη το Δη.Πε.Θε. ενέκρινε τη σύμπραξη του για το ανέβασμα της παράστασης Βάκχες, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία της συμπατριώτισσας μας Νικαίτης Κοντούρη για την καλοκαιρινή του περιοδεία, η οποία τελικά μετατέθηκε για το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.
Το Δη.Πε.Θε., λόγω όλων αυτών των έκτακτων αλλαγών, προκειμένου να διασφαλίσει την επαγγελματική συνεργασία με καλλιτέχνες της πόλης μας, άρχισε να σχεδιάζει νέους δρόμους προκειμένου, παρά τη δύσκολη συγκυρία, να καταφέρει να παράξει έργο τηρώντας όλα τα προληπτικά μέτρα: την άνοιξη ζήτησε από καλλιτέχνες της πόλης να καταθέσουν προτάσεις τους σχετικά με δράσεις που θα μπορούσαν να διεξαχθούν μέσω διαδικτύου. Τον Ιούνιο ξεκίνησε η υλοποίηση της πρώτης διαδικτυακής δράσης του Δη.Πε.Θε. με τίτλο «Ζητούνται ήρωες», η οποία απευθυνόταν σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με και χωρίς αναπηρίες. Ακολούθησε η διαδικτυακή προβολή, στο κανάλι του Δη.Πε.Θε. στο YouTube, του μονόπρακτου θεατρικού έργου της Χριστίνας Τζιάλλα «Καθαρά από κατσαρίδες», η οποία είναι διαθέσιμη μέχρι και σήμερα. Τον Ιούλιο, αφού ήδη είχε ανακοινωθεί ότι υπήρχε δυνατότητα πραγματοποίησης παραστάσεων με λιγότερους θεατές και με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού έγινε η πρεμιέρα του «Καλιφόρνια ντρίμιν», της καλοκαιρινής παραγωγής του Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων που περιόδευσε στην Ήπειρο και ανέβηκε επίσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια περίοδο, σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου «Συν πλην 3» που αποτελείται από καλλιτέχνες της πόλης, το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων πραγματοποίησε μία περιπατητική παράσταση στους πεζοδρόμους του κέντρου των Ιωαννίνων, αποσκοπώντας στην ουσιαστική επαφή και άμεση επικοινωνία με το κοινό της πόλης. Η παράσταση αυτή, ενώ ξεκίνησε ως περιπατητική, ακολουθώντας τις εξελίξεις όσον αφορά τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, προσαρμόστηκε αμέσως στα δεδομένα και σκηνοθετήθηκε ξανά και παρουσιάστηκε στην αυλή του αρχοντικού Πυρσινέλλα.
Παράλληλα είχε εγκριθεί μία ακόμη παραγωγή στην οποία επίσης θα συμμετείχαν καλλιτέχνες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για την παράσταση “Εχθροί εξ αίματος”, σε σκηνοθεσία Νίκου Σφαιρόπουλου, η οποία ήταν έτοιμη να παρουσιαστεί, αφού είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πρόβες της μέσα στο καλοκαίρι. Η παράσταση αυτή θα παρουσιαστεί αμέσως μετά την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Στο τέλος του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε στην αυλή του αρχοντικού παράσταση κουκλοθεάτρου από τον «Βυσσινόκηπο» κλείνοντας τον κύκλο των δια ζώσης παραστάσεων.
Όταν ξεκίνησε το φθινόπωρο, το Δη.Πε.Θε. φρόντισε να οργανώσει τον προγραμματισμό του για την χειμερινή περίοδο, εγκρίνοντας την πρόταση του Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος θα σκηνοθετούσε το έργο “Το αγόρι με την βαλίτσα” για την παιδική σκηνή. Οι πρόβες δεν ξεκίνησαν λόγω της πανδημίας και η παράσταση μετατέθηκε για το επόμενο φθινόπωρο. Την ίδια περίοδο, το φθινόπωρο, δηλαδή, του 2020 το Δη.Πε.Θε. ξεκίνησαν οι συναντήσεις της ερασιτεχνικής σκηνής και πράγματι τα τμήματα των παιδιών και των εφήβων άρχισαν τις διαδικτυακές τους συναντήσεις τις οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, έχοντας ήδη παρουσιάσει ένα δείγμα της αξιόλογης δουλειάς τους. Το Δη.Πε.Θε. συνέχισε να οργανώνει τα επόμενά του βήματα και έτσι μετά από κάλεσμα προς τους καλλιτέχνες της πόλης σχεδίασε ένα πλούσιο πρόγραμμα για τα Χριστούγεννα στο οποίο συμπεριέλαβε έναν μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Βασικός στόχος του Δη.Πε.Θε. στη δύσκολη αυτή συνθήκη ήταν και είναι να ενισχύσει και να στηρίξει τους καλλιτέχνες των Ιωαννίνων και βέβαια να παρουσιάσει ένα ποιοτικό πρόγραμμα. Έτσι, το κανάλι του YouTube του Δη.Πε.Θε. γέμισε με χρώμα: παραστάσεις θεάτρου, αφηγήσεις, παράσταση χορού, βίντεο με ιδέες για κατασκευές, παραγωγές που απευθύνονταν προς όλες τις ηλικίες. Παρέμειναν online για περισσότερο διάστημα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί, αφού είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα και το κοινό τις παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον. Η συνεργασία με όλους τους καλλιτέχνες της πόλης ήταν άψογη και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για τη συνέχιση της.
Πρωτότυπες δράσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις εορτές των Χριστουγέννων δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν διαδικτυακά βρίσκονται σε προτεραιότητα στα καλλιτεχνικά σχέδια του Δη.Πε.Θε. όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Επιπλέον, την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων πραγματοποίησε γιορτινές αφηγήσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Με τη σκέψη πάντα στραμμένη στην καλλιτεχνική δημιουργία, το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων δεν έχει σταματήσει να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Από τις 9 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου, κάθε Τρίτη στις 19:00, πραγματοποιεί αφηγήσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, αφιερωμένες στη Γυναίκα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και την Γιορτή της Μητέρας. Επίσης, για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για παιδιά και νέους (στις 20 Μαρτίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (στις 27 Μαρτίου), το τμήμα των εφήβων, με την καθοριστική βοήθεια της διδάσκουσας του Άννας Μπούτνιοκ ηχογράφησε ένα μέρος από τους «Μονολόγους από τη Γάζα» και η ηχογράφησή τους βρίσκεται αναρτημένη στο κανάλι του YouTube του Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων.
Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις μετά την παραχώρηση του αρχοντικού Πυρσινέλλα, από την αρχή της θητείας της νέας δημοτικής αρχής έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στο κτίριο, το οποίο βάφτηκε εσωτερικά, ανανεώθηκε η όψη του αφού σβήστηκαν τα γκράφιτι που υπήρχαν στο εξωτερικό του, επισκευάστηκε η στέγη του και διαμορφώθηκε η χωροταξία στο εσωτερικό του ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του κτιρίου. Επιπρόσθετα, άλλαξε η ηλεκτρολογική εγκατάσταση εξ ολοκλήρου στο Καμπέρειο Θέατρο, ενώ ακολούθησαν ουσιαστικές εργασίες με σκοπό την αναμόρφωση όλου του εσωτερικού του Καμπερείου Θεάτρου. Παράλληλα ανανεώθηκε πλήρως ο εξοπλισμός του θεάτρου με την αγορά καινούργιας, σύγχρονης κονσόλας και προβολέων. Όσον αφορά το βεστιάριο, η κατάσταση του οποίου ήταν αξιοθρήνητη, πήραμε άμεσα πρωτοβουλίες για τη διάσωση και αξιοποίηση του. Η δημοσιοποίηση του προβλήματος έφερε μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον Γιαννιώτη σκηνοθέτη κο Μασαλά. Έτσι εν μέσω πανδημίας, μεγάλος αριθμός κουστουμιών μας ταξίδευσαν στην Αθήνα προκειμένου χρησιμοποιηθούν για την ταινία μεγάλου μήκους, του προαναφερόμενου σκηνοθέτη. Τον Αύγουστο επέστρεψαν στο ανακαινισμένο «σπίτι» τους, φέρνοντας μαζί ως δώρο και τα καινούργια συστήματα αποθήκευσης στα οποία είναι τακτοποιημένα σήμερα.
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που υπάρχουν, αυτή την στιγμή υπάρχουν πέντε συμβασιούχοι υπάλληλοι στην διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ ενώ επέστρεψε στα καθήκοντά της η μια εκ των τριών μόνιμων υπαλλήλων, που είχε τοποθετηθεί σε άλλα καθήκοντα.
Βασικό μέλημα του Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων είναι παρά τις αντίξοες συνθήκες να συνεχίσει τον σχεδιασμό των δράσεων του, με την ελπίδα να επιστρέψουμε και πάλι στις αίθουσες, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς φόβο, με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ενέργεια, με βλέμμα στραμμένο στην σύμπνοια και την συνδημιουργία.
Η μέσα στις επόμενες ημέρες επιλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα συμβάλλει στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του θεάτρου το οποίο με την καταλυτική συμβολή ενός ανθρώπου του θεάτρου θα αναβαθμίσει την πολιτιστική παράδοση του τόπου, θα αξιοποιήσει το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό και θα δώσει ώθηση στην εξωστρέφεια , στο άνοιγμα των οριζόντων σε νέα καλλιτεχνικά ρεύματα ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις των καιρών.
•Ο Μωυής Ελισάφ
είναι Δήμαρχος Ιωαννίνων
• Η Χριστίνα Κωτσαντή είναι δημοτική
σύμβουλος δήμου Ιωαννιτών,
πρόεδρος ΔΗ,ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.716)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.211)
- Εκδηλώσεις(1.583)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.947)
Αρθρογραφία
Είσοδος