Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 07:41
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Απριλίου 2021
Επικαιρότητα

Η συνεργασία αντιμετωπίζει τις έκτακτες καταστάσεις

Off

Κατέχοντας πλέον την τεχνογνωσία, που αποκτήθηκε από την εμπειρία διαχείρισης κρίσεων σε πολλαπλό επίπεδο, με συμβάντα τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου, αποτέλεσε απλώς την επιβεβαίωση των προτεραιοτήτων σε διάφορους τομείς, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. 

Η περσινή αντιπυρική περίοδος για την Ήπειρο ήταν ιδιαίτερα καλή, με το σκεπτικό πως τόσο ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν μικρός (252 έναντι 191 το 2019), όσο και επί του συνόλου των καιόμενων εκτάσεων, με μείωση κατά 40% το 2020, σε σχέση με το 2019. Από την άλλη όμως, όπως επισήμαναν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Κέρκυρας, Παξών και Λευκάδας, υποστράτηγος Δημ. Κοντογιάννης, όσο και ο διοικητής Π.Υ στην Ήπειρο, Αποστ. Βασδέκης, το περσινό καλοκαίρι δεν υπήρχε μεγάλη κινητικότητα λόγω της πανδημίας, κάτι που αναμένεται να αλλάξει το φετινό καλοκαίρι, αν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο και ο τουρισμός ανοίξει κανονικά.

 

Συνεργασία, το γιατρικό

Κοινή συνισταμένη και παραδοχή παράλληλα όσων τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ήταν πως η επιτυχής αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων τις προηγούμενες περιόδους οφείλεται στην άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στην «παράδοση» που έχει δημιουργηθεί για άμεσες επεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, στις αλλαγές που απαιτούνται κεντρικά για τη βελτίωση των δασικών και αγροτικών δρόμων και ζήτησε να υπάρχει συντονισμός και αλληλοενημέρωση. «Με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να βοηθήσουμε τις αρχές και υπηρεσίες που είναι αρμόδιες», υπογράμμισε. 

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος εστίασε σε τρεις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη και για τις οποίες πρέπει άμεσα να γίνουν σχετικές ενέργειες. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους καθαρισμούς των εκτάσεων κοντά στις κολώνες ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών και στην αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν «εισερχόμενες» από την Αλβανία πυρκαγιές, αν και ο αριθμός αυτών τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά μικρός και υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και παρατήρηση από τα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού στην επιμεθόριο.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Κων. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Κων. Ντακαλέτσης, οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κων. Καψάλης, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου Κων. Τζαφέας, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, 

ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία στο δήμο Ιωαννιτών Γ. Λώλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Λυκοτραφίτης, εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο Γ. Λιόλιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φωτ. Ντίνης, ο υποδιοικητής της 8ης Ταξιαρχίας κ. Λιόντος και άλλοι.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου