Τελευταία Νέα

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 09:36
Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απριλίου 2021
Ήπειρος

Επιβράβευση των προσπαθειών για τους πρόσφυγες στην πόλη

Off

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει τη δέσμευση των Ιωαννίνων στην αποτελεσματική συμπερίληψη των προσφύγων. 

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Δήμο Ιωαννιτών, η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει την πρόοδο που έχει γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμπερίληψη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. 

Η Αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Mireille Girard, συναντήθηκε τη Μ. Τρίτη με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, και καλωσόρισε τις ενέργειες του Δήμου για την ανανέωση του Δημοτικού Επιχειρησιακού του Σχεδίου, την ίδρυση και λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) και την έναρξη λειτουργίας, με ιδιωτική χρηματοδότηση, ενός κέντρου εξυπηρέτησης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μέχρι να εγκριθεί η λειτουργία ενός Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ).

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρέτισε επίσης την ενεργή συμμετοχή όλων των δημοτικών υπηρεσιών και φορέων στην εξεύρεση λύσεων και των κατάλληλων μέτρων για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην περιοχή, όπως γίνεται ήδη και για τους υπόλοιπους κατοίκους.  Αυτές οι προσπάθειες κάνουν πράξη τις κατευθύνσεις των κυβερνητικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.

Η κα.Girard παρέδωσε στον κ. Eλισάφ μια αναμνηστική πλακέτα σε αναγνώριση της επιτυχούς υλοποίησης στα Ιωάννινα του προγράμματος στέγασης ESTIA σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία κατά τα προηγούμενα χρόνια και της συνεχούς στενής συνεργασίας των δύο φορέων για την προώθηση της συμπερίληψης και της ένταξης.

«Οι απτές ενέργειες του Δήμου Ιωαννιτών δίνουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να συνεισφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία που τους φιλοξενεί και συμβάλλουν στις οικονομικές και πολιτισμικές ανταλλαγές στην περιοχή», ανέφερε η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Mireille Girard. «Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο φέρνουν μαζί τους τις δικές τους δεξιότητες και δυνατότητες και την επιθυμία να προσφέρουν στις κοινότητες που τους υποδέχονται.»

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ύπατη Αρμοστεία για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε. Ο Δήμος Ιωαννιτών διατηρεί τη δέσμευσή του στο να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και θα είναι σε θέση να συμβάλλουν στην οικονομία και την κοινωνία που τους φιλοξενεί, όπως προβλέπει και η νομοθεσία», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ.

«Πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή με την ίδρυση και λειτουργία του ΣΕΜΠ, την ενεργοποίηση τoυ Διαπολιτισμικού Κέντρου «Ακαδημία» και την απόφαση δημιουργίας ενός αντίστοιχου διαπολιτισμικού κέντρου στην οικία Κανδηλά. Σίγουρα έχουμε μπροστά μας πολλές ακόμα προκλήσεις. Ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι η εξασφάλιση της μεταφοράς των παιδιών προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τις δομές φιλοξενίας όπου μένουν προς το σχολείο τους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δράσουμε εάν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά. Εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι με την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσουμε να βρούμε τις πιο εποικοδομητικές λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Ελισάφ.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ