Ήπειρος

Στα όρια αντοχής του το ΠΕΔΥ Ιωαννίνων

Off

Μία δομή που σηκώνει ήδη πολύ μεγαλύτερο βάρος στην πρωτοβάθμια υγεία, όχι από αυτήν που του αναλογεί, αλλά από αυτήν που αντικειμενικά μπορεί να εξυπηρετήσει, είναι η μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ στα Ιωάννινα. Στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ στην οδό Παύλου Μελά, χτυπά καθημερινά η καρδιά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας, για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι εξυπηρετούνται κανονικά, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθυστερήσεις και κωλύματα.
Η προσέλευση των ασθενών στα ιατρεία του ΠΕΔΥ το 2014 από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, «χτύπησε κόκκινο» αφού με τα επίσημα στοιχεία, προσήλθαν και εξυπηρετήθηκαν 36.000 ασθενείς!
Ο αριθμός θα μπορούσε από μόνος του να μη θεωρηθεί ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό, όμως με δεδομένα τα προβλήματα και τις συνθήκες, με τις οποίες γίνεται η καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικού, λόγω των ελλείψεων, αυτό αποκτά από μόνο του ξεχωριστή αξία.
Τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της μονάδας με επιπλέον προσωπικό, όπως είναι οι ιατρικές ειδικότητες, επισήμανε, μιλώντας στο ITV, ο υπεύθυνος της μονάδας υγείας του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Φώτος, μία ημέρα μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης στον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιωάννινα.
Ο κ. Φώτος τόνισε, πως η μονάδα δέχεται ισχυρή πίεση σε καθημερινό επίπεδο εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό ασθενών, ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και ανασφάλιστων, κυρίως ανέργους, με ένα από τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης να είναι η μεγάλη αναμονή.
«Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό λειτουργεί προ πολλού πέρα από τα συνήθη όρια αντοχής», σημείωσε ο κ. Φώτος που αναφέρθηκε στο φόρτο εργασίας τόσο για τα τακτικά όσο και για τα έκτακτα περιστατικά. Άλλωστε η μονάδα του ΠΕΔΥ είναι η μοναδική στο λεκανοπέδιο, που παρέχει στους πολίτες αυτή τη δυνατότητα της αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
«Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες οι οποίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω της ζήτησης που υπάρχει. Ειδικά σε ειδικότητες, όπως οι οδοντίατροι, η αναμονή μπορεί να φτάσει τους δύο μήνες», τόνισε ο κ. Φώτος.
Ο Τάσος Τριανταφύλλου οδοντίατρος στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων, τόνισε, πως είναι τόσο μεγάλη η προσέλευση ασθενών, που ο μέσος όρος καθημερινής εξυπηρέτησης από τους οδοντιάτρους είναι 25-30 ασθενείς, ενώ προβλέπεται η εξυπηρέτηση 13 τακτικών επισκέψεων.
«Για λόγους δεοντολογίας και ηθικής δε γίνεται να μην τους εξετάσουμε», τόνισε ο κ. Τριανταφύλλου, που πρόσθεσε, ότι το κρίσιμο ζητούμενο για τη λειτουργία της μονάδας είναι να ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για μονάδα αντιμετώπισης τακτικών ή έκτακτων περιστατικών και φυσικά να ενισχυθεί με τις ειδικότητες που απουσιάζουν.
«Υπάρχουν οι ειδικότητες του χειρουργού, του ορθοπεδικού, του παιδιάτρου, του παθολόγου, του οδοντιάτρου, του ακτινολόγου και του μικροβιολόγου, αλλά και αυτοί είναι λίγοι σε αριθμό για να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο όγκο ασθενών», τόνισε.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση των βουλευτών υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ειδικοτήτων όπως νευρολόγων-ψυχιάτρων και οφθαλμιάτρων, αλλά και ειδικοτήτων όπως οδοντοτεχνιτών και φυσικοθεραπευτών που δεν επαρκούν. 
Παράλληλα σημειώνονται ελλείψεις σε εργαστηριακά υλικά, καθώς και σε θέματα μηχανημάτων τα οποία είναι παλαιωμένα και χρήζουν αντικατάστασης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ