Επικαιρότητα

Στο τραπέζι ρυθμίσεις και αναμόρφωση των ΤΟΕΒ

Off

Η αναμόρφωση των ΤΟΕΒ συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, του θεσμικού, οργανωτικού και λειτουργικού πλαισίου των συλλογικών δικτύων άρδευσης στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υφυπουργό, Γιάννη Οικονόμου και στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού, και του υφυπουργού, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) της χώρας, εκπρόσωποι της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕ). Η τηλεδιάσκεψη ήταν συνέχεια δύο προηγουμένων, καθώς η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των ΟΕΒ βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η αρδευόμενη γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που παρά την ευνοϊκή της θέση από πλευράς βροχοπτώσεων δεν διαθέτει στρατηγικά δομημένη υδατική διαχείριση» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Η χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων βάσει και "πράσινων" προτύπων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς ο επόμενος ορατός κίνδυνος μπροστά μας είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αναμόρφωση στην οποία στοχεύουμε αντιμετωπίζει το ζήτημα της λειτουργίας των ΟΕΒ ολιστικά με όρους και προϋποθέσεις του σήμερα».

Οι συμμετέχοντες πρότειναν την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων του υπουργείου ή τη συγκρότηση μίας Κεντρικής Υπηρεσίας οργάνωσης, διαχείρισης και ανάπτυξης, των οργανισμών. Επίσης, συνομίλησαν για τις αρμοδιότητες των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και τις παρεμβάσεις και τεχνικά έργα που χρειάζονται ενώ επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνει κατηγοριοποίηση αλλά και διαχωρισμός των ΤΟΕΒ σε ενεργά και μη ενεργά. Συζητήθηκε η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις, στην ηλεκτρονική καταγραφή των μελών των ΤΟΕΒ, αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης-σύνδεσης, των οφειλών των δικαιούχων. Αναζητήθηκαν, επίσης, τρόποι αποδοτικότερης συνεργασίας των οργανισμών των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, με τους εποπτευόμενους φορείς των Περιφερειών και του ΥΠΑΑΤ.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ