Χωρίς κατηγορία

Η κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μ. Παρασκευή

Off

Η Μεγ. Παρασκευή είναι η ημέρα του απόλυτου πένθους για τη Χριστιανοσύνη, ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. 

Η κορύφωση του Θείου Δράματος την Μεγ. Παρασκευή, που ακολουθεί την Σταύρωση της Μεγ. Πέμπτης και προηγείται της Ανάστασης και του χαρμόσυνου μηνύματος που φέρνει σε όλην την ανθρωπότητα. 

Για δεύτερο συνεχόμενη χρονιά εν μέσω πανδημίας, το Πάσχα δεν εορτάζεται, με τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε φυσικά με τον συνήθη τρόπο στις Εκκλησίες.

Παρόλα αυτά ο φετινός εορτασμός είναι τελείως διαφορετικός και από τον αντίστοιχο πριν από ένα χρόνο, όπου οι Εκκλησίες δεν λειτούργησαν λόγω του lockdown. Οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες έχουν βοηθήσει ώστε οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και την Εκκλησία της Ελλάδος, να δώσουν τη δυνατότητα στους πιστούς να προσέλθουν τηρώντας αυστηρά μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, στις Εκκλησίες για τις Ακολουθίες της Μεγ. Εβδομάδας.

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική στον περίβολο της Εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο των Ιωαννίνων, όπου ελάχιστοι είναι οι πιστοί που βρίσκονται εντός του Ναού, παρακολουθώντας τη Λειτουργία και ακόμη περισσότεροι έξω από το Ναό, όπου έχουν τοποθετηθεί δεκάδες καρέκλες για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι πιστοί είχαν τη δυνατότητα το πρωί της Μεγ. Παρασκευής, να συμμετέχουν στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, περιμένοντας την απογευματινή Ακολουθία του Επιταφίου, με την περιφορά να γίνεται στον αύλειο χώρο των Ναών χωρίς να ακολουθεί η πομπή των πιστών.

Η Λειτουργία του Επιταφίου έγινε σχεδόν σε όλες τις Ενορίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων σε δύο δόσεις, η πρώτη με Λειτουργία στις 18.00 και η δεύτερη με Λειτουργία στις 20.00.

Το ίδιο μοτίβο θα εφαρμοστεί και σήμερα Μεγ. Σάββατο, με το Μεσονυκτικό της Ανάστασης να ξεκινά στις 20.00 και την Ανάσταση να γίνεται στις 20.30, με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία να ακολουθούν.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου