Επικαιρότητα

Στήριξη στον επιχειρηματικό κόσμο με περισσότερα από 5,2 δισ.

Off

Το Υπουργείο Ανάπτυξης στήριξε ήδη τον επιχειρηματικό κόσμο με περισσότερα από 5,2 δισ. ευρώ, ενώ ετοιμάζονται και νέα μέτρα στήριξης, απαντά ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τσακίρης στον Σταύρο Καλογιάννη. 

Τη δυνατότητα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων της Κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε φέρει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, μετά από συνεργασία του με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και με επιχειρηματίες της Κοινότητας.

Απαντώντας στον Σταύρο Καλογιάννη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ι. Τσακίρης, διαβιβάζει έγγραφα της Γραμματείας ΕΣΠΑ και της Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ που αναφέρονται συνολικά στις ενισχύσεις του υπουργείου προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Ειδικότερα, στην απάντησή του, ο Γ.Γ. ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με προϋπολογισμό ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τα 5,2 δισ. ευρώ, το Υπουργείο στήριξε τον επιχειρηματικό κόσμο με παροχή επιδοτούμενων δανείων και εγγυήσεων, την επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, με κάλυψη των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, με επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την οικονομική κρίση ως επακόλουθο της πανδημίας. Επιπρόσθετα, το σύνολο των Περιφερειών, σε στενή συνεργασία με τη Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, έχουν ενεργοποιήσει τη δράση για την παροχή μη επιστρεπτέων κεφαλαίων κίνησης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με άμεσες επιχορηγήσεις για κεφάλαια κίνησης, έχοντας παράλληλα την έγκριση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων για υπερδέσμευση των διαθέσιμων πόρων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με ποσό που προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις που ανήκαν σε πληττόμενους ΚΑΔ.

Σε κάθε περίπτωση, η αρμοδιότητα έκδοσης των προσκλήσεων μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και ο καθορισμός των προϋποθέσεων συμμετοχής, ορισμού ΚΑΔ, διαδικασιών, κριτηρίων αξιολόγησης σε αυτήν, εμπίπτει στην αρμοδιότητας της κάθε Περιφέρειας. Στην Περιφέρεια ανήκει επίσης η αρμοδιότητα έκδοσης και νέας πρόσκλησης και καθορισμού των προϋποθέσεων, στο πλαίσιο των διατιθέμενων πόρων στο πρόγραμμα, αλλά και των περιορισμών που θέτουν οι Κανονισμοί της Ε.Ε.».

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου