Επικαιρότητα

Ένα μαζικό συνδικαλιστικό κίνημα «ζωντάνεψε» την πόλη

Off

Σε μία μαζική, ζωντανή συγκέντρωση το μεσημέρι της Πέμπτης στην πλατεία, κορυφώθηκε όχι μόνο ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς, αλλά κυρίως διατυπώθηκε με σαφήνεια και αγωνιστικότητα η αντίθεση των εργαζομένων στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την εργασία που προωθεί η κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση δεκάδων σωματείων, οι πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου και της ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή και άλλων φορέων και κομμάτων, έδειξε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα αφυπνίζεται στα Γιάννενα και όλη τη χώρα και συσπειρώνεται ώστε να μην αφήσει αναπάντητη την επέμβαση της κυβέρνησης στο 8ωρο και τις συνθήκες εργασίας.

Με σύνθημα «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο» οι απεργιακές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στην πόλη χτες είχαν ως σημείο αναφοράς την κεντρική πλατεία όπου και συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από διάφορες εκδοχές του συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρίστος Γρίβας αναφέρθηκε «στην μάχη που πρέπει να δοθεί» για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Μια μάχη δύσκολη που όμως δεν πρέπει να καμφθεί και πρέπει να συνεχιστεί. 

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με «αιχμή του δόρατος το 8ωρο» πρέπει να μην περάσουν από την Βουλή, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη έστειλε μήνυμα ενίσχυσης των αγώνων ώστε το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά και να μην γίνει νόμος του κράτους ανατρέποντας εργασιακά δικαιώματα ετών κερδισμένα με αγώνες. Όπως ανέφερε:

«Σήμερα, 6 του Μάη, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση: «να μην τολμήσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το αντεργατικό έκτρωμα». Όλες και όλοι μαζί, εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και συνταξιούχοι, δίνουμε τη μάχη για το δικαίωμα όλων σε μόνιμη, σταθερή δουλεία με αξιοπρέπεια. Τα κατεκτημένα δικαιώματα της 8ωρης εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της άδειας, της ξεκούρασης και της εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι αδιαπραγμάτευτα και δε χαρίζονται σε κανέναν. 

Όσο και αν η Νέα Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, προσπαθεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες δεκαετιών, θα βρει απέναντί της τον κόσμο της εργασίας. Τον κόσμο της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και ειδικά, τη νεολαία και τις γυναίκες που πλήττονται περισσότερο από την επισφάλεια, τις μισθολογικές και επαγγελματικές ανισότητες, τις διακρίσεις στην επαγγελματική εξέλιξη.

Με αλληλεγγύη, ενότητα και δυναμισμό, απεργούμε σήμερα για την προστασία της ζωής και της εργασίας, για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό  κοινωνικό κράτος μακριά από τον εργασιακό Μεσαίωνα που οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ».

Το μέλος της διοίκησης του ΕΚΙ Αλέξανδρος Μπαλακέρας κάλεσε από την πλευρά τους όλους τους εργαζομένους να αγωνιστούν για να διατηρηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 

Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της διοίκησης Κωνσταντίνος Σίμος ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις εργασιακές ανατροπές που εισάγει με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και με κάλεσμα προς τους εργαζομένους να αντιδράσουν μαζικά και να συσπειρωθούν στα εργατικά σωματεία.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου