Επικαιρότητα

Επιστροφή… στη δράση, σταδιακά και με προσοχή

Off

Επιστροφή… στη δράση, αλλά με προσοχή και ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση και οι ειδικοί με τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα δραστηριοτήτων που ανακοίνωσαν χτες και έρχεται να συμπληρώσει και τα πρόσφατα μέτρα χαλάρωσης.

Το σταδιακό άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής από σήμερα, αλλά κυρίως από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως έκανε γνωστό, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, από την κυβέρνηση αποφασίστηκαν πως:

– Από 14/5 ανοίγουν τα Μουσεία

– Από τις 17/5 επαναλειτουργούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα ωδεία

– Από 21/5 ανοίγουν τα θερινά σινεμά και επιτρέπονται οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, με πληρότητα έως 75%.

– Από 28/5 επανεκκινούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους.

Από τα αρμόδια υπουργεία θα γίνουν ανακοινώσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων και σε αθλητισμό (από 17/5), εστίαση.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως από σήμερα, Σάββατο, ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Παράλληλα, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

– Θυμίζουμε ακόμα ότι από τη Δευτέρα λειτουργούν ξανά διά ζώσης Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Λύκεια, με self test.

Από 10/5 επίσης διά ζώσης λειτουργούν τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, πανελλαδικών και επάρκειας.

Από 10/5 επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Τέλος, από 17/5 αρχίζουν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκιακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

«Προχωράμε σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας» ανέφερε ο υφυπουργός.

 

Πτωτική πορεία

Το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι κάτω από 20.000, ωστόσο παραμένει υψηλός και ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ανέφερε κατά την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Επισήμανε δε ότι τις επιπτώσεις των εορτών του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα και ότι οι επιστήμονες αναμένουν τοπικές εξάρσεις.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια να ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. 

Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεβολίαστοι, επισήμανε.

Τέλος, αναφερόμενη στον εμβολιασμό είπε ότι προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Επιπλέον σημεία υποχώρησης καταγράφει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, παρουσιάζοντας όμως κάποια σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση από τη μεριάτου ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε 6%. Στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

 

 

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου