Επικαιρότητα

«Καμπανάκι» για πυρκαγιές οι υψηλές θερμοκρασίες

Off

Με θερμοκρασίες που θυμίζουν περισσότερο μέσα ή τέλη Ιουνίου και όχι αρχές Μαΐου, η αντιπυρική περίοδος μπήκε δυναμικά στην Ήπειρο, με αρκετές πυρκαγιές να εκδηλώνονται ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα. 

Οι περισσότερες από αυτές είναι αστικού τύπου μέχρι στιγμής, χαρακτηριστικό πάντως της πλειονότητας των πυρκαγιών στην Ήπειρο διαχρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν περιστατικά δασικών πυρκαγιών, που έχουν απασχολήσει με ένταση μάλιστα τα τελευταία χρόνια τις πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Ήπειρο. 

Όπως ανέφερε ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Κοντογιάννης, ο σχεδιασμός έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, για την αντιμετώπιση εκδήλωσης πυρκαγιών, απευθύνοντας ωστόσο έκκληση στους πολίτες να είναι αφενός ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τις ελάχιστες υποχρεώσεις που έχουν για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς και αφετέρου εάν τυχόν εντοπίσουν κάτι ύποπτο ή ανησυχητικό, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καλώντας στο 199 ή στο 112.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, με τα μέσα να έχουν αναβαθμιστεί και να έχουν αντιμετωπιστεί ελλείψεις προηγούμενων περιόδων, κυρίως στα αναλώσιμα, ενώ σε σχετικά καλό επίπεδο κινείται και η κάλυψη των οργανικών θέσεων του προσωπικού.

«Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της υπηρεσίας, οι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες. Αν είχαμε και περισσότερες θέσεις βέβαια, θα ήμασταν ακόμη καλύτερα. Ως δεξαμενή ενισχύσεων με προσωπικό, για την Ήπειρο, υπάρχει η Δυτ. Μακεδονία, αλλά αν είναι κάτι που μας προβληματίζει και δημιουργεί επιπλέον ετοιμότητα και κινητικότητα, είναι η αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στα ηπειρωτικά παράλια και στη Λευκάδα, που ανήκει στη διοικητική ευθύνη της υπηρεσίας μας», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

Στο πλαίσιο τέλος της προετοιμασίας των δυνάμεων, εκτός από την αναβάθμιση των μέσων και του εξοπλισμού, έχει ήδη συσταθεί το πεζοπόρο τμήμα που εδρεύσει τη ΒΙΠΕ και υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα για την κάλυψη της περιοχής με εναέριο μέσο πυρόσβεσης, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του μήνα και η άφιξη του ελικοπτέρου να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.  

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ