Επικαιρότητα

Πρώτη προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική

Off

Τον απολογισμό της έκανε η Δημοτική Αρχή χτες σε μία ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έγινε με τηλεδιάσκεψη και την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ ευχαρίστησε αρχικά τους «συνεργάτες-συναδέλφους της παράταξης του Δημάρχου για τις μεγάλες προσπάθειες τους, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου και των εποπτευόμενων φορέων που παρά τις αντιξοότητες κατάφεραν να διατηρήσουν τον Δήμο όρθιο, τους πολίτες και φορείς για την υποδειγματική συνεργασία, τις προτάσεις, τις αντιρρήσεις καθώς και τις κριτικές τους επισημάνσεις, τα ΜΜΕ που το καθένα από τη δική του σκοπιά ενημερώνει τους δημότες αλλά και τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων για τη συμβολή τους παρά τις αναπόφευκτες αλλά και πολλές φορές άσκοπες αντιπαραθέσεις», όπως είπε ενώ ευχαρίστησε στο τέλος και όσους εκπροσώπους φορέων παρέστησαν.

 

Η πανδημία

Η πανδημία και η διαχείρισή της ήταν στο επίκεντρο του απολογισμού του Δημάρχου όπως ήταν φυσικό:

«Το 2020 ήταν μια δύσκολη για όλους χρονιά. Η πανδημία ανέτρεψε όλες μας τις βεβαιότητες, άλλαξε τις προτεραιότητες μας, ανέτρεψε ατομικούς και συλλογικούς σχεδιασμούς, ίσως άλλαξε και τον τρόπο σκέψης μας .

Ελπίζω το 2021 με τους μαζικούς εμβολιασμούς να αποτελέσει τη μεταβατική χρονιά για την προοδευτική αποκατάσταση μιας κάποιας κανονικότητας. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη και η πολυεπίπεδη κρίση δοκιμάζει και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κοινωνίας», σημείωσε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε αναλυτικότερα για τις πολιτικές του Δήμου:

«Η πανδημία έθεσε στο κέντρο της προσοχής μας ως πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική. Οι κοινωνικές δομές του Δήμου και o ΟΚΠΑΠΑ ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις προκλήσεις ώστε κανένας πολίτης να μην αισθανθεί μόνος και ανήμπορος και αυτό συνέβη σε όλες τις φάσεις της πανδημίας. 

• Σημαντικές κοινωνικές δομές της πόλης δοκιμάστηκαν. Οι οίκοι ευγηρίας, το άσυλο ανιάτων, άλλα ιδρύματα , οι δομές προσφύγων, οι συνοικίες ρομά. Η παρουσία μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν και είναι έκδηλη, το ενδιαφέρον μας αμέριστο. 

•Η στήριξη της επιχειρηματικότητας με πολλαπλές δέσμες μέτρων και με υψηλό κόστος για το Δήμο αποτέλεσε προτεραιότητα μας» ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

 

 

Ο Δήμος

Για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου ο Δήμαρχος ανέφερε ενδεικτικά:

«Οι σχολικές επιτροπές ανταποκρίθηκαν με απόλυτη επάρκεια σε όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων που επιδεινώθηκαν από την πανδημία αλλά και τις καταλήψεις. Χρονίζοντα προβλήματα των σχολείων λύθηκαν με πρωτοβουλία των σχολικών επιτροπών που χειρίστηκαν επίσης σοβαρά και πρωτόγνωρα προβλήματα με τις σχολικές καθαρίστριες, τους σχολικούς τροχονόμους και τα κυλικεία των σχολείων.

•Ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας λειτούργησε άψογα και ουσιαστικά χωρίς κρούσματα με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων. Ταυτόχρονα, η επιδημία δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην ολοκλήρωση των απαραίτητων κατασκευών και επισκευών που αναφέρονται αναλυτικότερα στο κείμενο του απολογισμού. Ζητούμενο παραμένει η αυτόνομη λειτουργία του με πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων του με την ανεύρεση των απαραίτητων πόρων

• Η αναβάθμιση του Δημοτικού Ραδιοφώνου που σήμερα αποτελεί πράγματι τη φωνή της πόλης χωρίς αποκλεισμούς με αντικειμενικότητα και διαφάνεια είναι γεγονός.

•Το Σπήλαιο Περάματος, που προφανώς ουσιαστικά δεν λειτούργησε, συμμετείχε στην προσπάθεια τουριστικής προβολής της πόλης και έκανε σημαντικό έργο στην παραλίμνια περιοχή του Περάματος. Τέλος, υπήρξε κάλυψη όλων των πάγιων δαπανών για την ομαλή του λειτουργία και δεν υπάρχει καμία οφειλή.

• Η υποδειγματική λειτουργία του ΟΚΠΑΠΑ αναγνωρίζεται από όλους. Να επισημάνω επίσης και την απορρόφηση χρημάτων από δωρεές για τη βελτίωση των δομών και υποδομών του καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την καλύτερη λειτουργία του. Έγιναν σημαντικά βήματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που αφορούν την πυρασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό τους με τη χρηματοδότηση 1,1 εκ ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Λειτούργησε ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια , το 2ο βρεφικό τμήμα στο Πέραμα και είναι έτοιμα για την έναρξη της λειτουργίας τους το διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας και το Κέντρο Ρομά. Ολοκληρώθηκε το ψηφιακό οργανόγραμμα, εντάχθηκε ο οργανισμός για πρώτη φορά στην κινητικότητα και ολοκληρώθηκε ο νέος οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας με την προσθήκη νέων δομών, νέων ειδικοτήτων εργαζομένων και τη μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων σε οργανικές.

•Οι πολιτιστικές δομές του Δήμου (δηλαδή το ΔΗΠΕΘΙ και το Πνευματικό Κέντρο) λειτούργησαν υποδειγματικά με υψηλού επιπέδου παραγωγές που είχαν μεγάλη αποδοχή. Να μην παραλείψω το καλοκαίρι που παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα πραγματοποιήθηκαν υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις με μεγάλο αριθμό θεατών. Οι εκπαιδευτικές δομές του Πνευματικού Κέντρου παρέμειναν ζωντανές και είναι έτοιμες για τη νέα περίοδο. Παράλληλα προγραμματίσθηκαν, ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις στις κτιριακές δομές του Πνευματικού Κέντρου και του ΔΗΠΕΘΙ.

• Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με τα ακίνητα της (εκκρεμότητες που χρόνιζαν, όπως για παράδειγμα η ΟΑΣΗ), απέκτησε γραφεία, στοιχειώδη οργανωτική υποδομή και στελεχώθηκε με οικονομολόγο. Επίσης συμμετείχε στις διαδικασίες δημιουργίας μιας αναπτυξιακής εταιρείας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας κοινωφελούς χαρακτήρα, καθώς και το κόστος και τις ενέργειες ωρίμανσης της επένδυσης.

• Και βέβαια η ΔΕΥΑΙ κατάφερε παρά τις αντιξοότητες να προχωρήσει το έργο επέκτασης του βιολογικού που καθυστερεί επί έτη (με έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο) ενώ αναδείχθηκε μειοδότης για το έργο απομάκρυνσης της λυματολάσπης με όρους που συμφέρουν την επιχείρηση».

 

Έργα 12 εκατ. ευρώ

Για τα έργα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες υλοποίησης και προγραμματισμού παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ. Συμβασιοποιήθηκαν τριάντα (30) έργα προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ενώ στο τέλος του 2020 ήταν σε φάση δημοπράτησης σαράντα (40) έργα προϋπολογισμού περίπου 14,2 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνονται συνεχώς νέες μελέτες έργων, οι οποίες στο τέλος του 2020 είχαν φτάσει στον αριθμό των εικοσιπέντε (25) έργων – υπηρεσιών προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί αναδεικνύουν τις βασικές πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής:

1. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου με έμφαση στις γειτονιές της πόλης και στις κοινότητες.

2. Την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Δήμου.

3. Την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών του Δήμου

4. Τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης»

 

Η πόλη

Πρόσθεσε ακόμα για τις παρεμβάσεις στην πόλη:

«Το μεγάλο στοίχημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή είναι να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική που δημιουργήθηκε και να σχεδιάσει μια νέα σειρά εμβληματικών παρεμβάσεων με αναπτυξιακό πρόσημο και σημαντικό προϋπολογισμό, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σημερινής εποχής αλλά και των επόμενων ετών. Πάγια στόχευση αποτελεί η διαμόρφωση σύγχρονων και λειτουργικών πολυχώρων, όπου θα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία η συνάθροιση κοινού, ο πολιτισμός, η αναψυχή, το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ των παρεμβάσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται η Ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, η Ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου, η ανάπλαση σημαντικών κοινόχρηστων χώρων, όπως η Πλατεία Χατζή, καθώς και οι παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης. 

Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί ζωτικό χώρο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και σημείο αναφοράς για τους πολίτες. Η Δημοτική Αρχή παραμένοντας συνεπής στις δεσμεύσεις της, προχώρησε στην υλοποίηση, μέσω της Ομάδας Έργου του Δήμου που ορίστηκε για το σκοπό αυτό, της Πρότασης Ανάπλασης για το Πάρκο Πυρσινέλλα. 

Συντάχθηκε η Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου Πυρσινέλλα, σκοπός της οποίας είναι η βέλτιστη δυνατή ανάδειξη της λειτουργικότητας του Πάρκου ως χώρο αναψυχής.

Πολύ πρόσφατα και σε διάστημα μόλις 2,5 μηνών περίπου από την υποβολή της Διαχειριστικής Μελέτης, εκδόθηκε η Απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για την έγκριση της μελέτης Διαχείρισης του ¨Πάρκου Πυρσινέλλα ¨ Δήμου Ιωαννιτών.

Με την έγκριση της Διαχειριστικής Μελέτης ανοίγει ο δρόμος αναζήτησης χρηματοδοτικού μοντέλου για την έναρξη του έργου και την ολοκλήρωση των επιμέρους τεχνικών μελετών.

Παράλληλα συντάχθηκε η μελέτη Διαχείρισης του δασυλλίου Γορίτσα και υποβλήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και εγκρίθηκε με Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Με τον Νόμο 4662/2020 και συγκεκριμένα, με το άρθρο 196 αυτού́, συστάθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον Δεσμευμένο Τομέα, λογαριασμός με την ονομασία «Ταμείο Αλληλεγγύης», τον οποίο διαχειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο ως άνω λογαριασμός συστάθηκε για τους Δήμους στους οποίους λειτουργούν μονάδες φιλοξενίας μεταναστών».

 

ΚΕΠΑΒΙ και Δομπόλη

Τόνισε ακόμα:

Επιπλέον γίνεται επιτέλους οργανωμένη προσπάθεια απεμπλοκής του χώρου του ΚΕΠΑΒΙ για την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η παραχώρηση του Παλαιού Πανεπιστημίου στο Δήμο Ιωαννιτών –ένα επίσης διαχρονικό αίτημα πολιτών και φορέων- που ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση του χώρου σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της πόλης. 

Επιπρόσθετα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για νέο σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα στην Κόντσικα με παράλληλη παραχώρηση του χώρου των φυλακών Σταυρακίου στο Δήμο για την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της πόλης».

«Όσα έγιναν τους προηγούμενες μήνες και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν δεν είναι λίγα. Μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν περισσότερα. Μπορούσαμε πιθανόν καλύτερα. 

Για τα περισσότερα και τα καλύτερα είμαστε εδώ. Ο καθένας από την θέση ευθύνης που κατέχει.

Το οφείλουμε στους πολίτες.

Σε ό,τι μας αφορά, σε ό,τι αφορά την Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσει με απόλυτη συνέπεια να υλοποιεί το πρόγραμμά της, να απαντά στα μικρά και καθημερινά, να σχεδιάζει τα μεγάλα, να ετοιμάζεται για το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, να σχεδιάζει την εξωστρέφεια της πόλης και κυρίως να παρακινεί τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι ώστε σήμερα, όλοι μαζί, να ετοιμάσουμε το αύριο που ονειρευόμαστε» κατέληξε ο κ. Ελισάφ. 

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

ΑΡΧΕΙΟ

<>
ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
   1234
567891011
       
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
15161718192021
22232425262728
293031    
       
       
       
    123
45678910
       
21222324252627
28293031   
       
      1
30      
   1234
567891011
       
282930    
       
     12
31      
  12345
2728293031  
       
2930     
       
    123
45678910
       
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
23242526272829
3031     
     12
17181920212223
       
  12345
6789101112
2728293031  
       
      1
23242526272829
3031     
    123
45678910
       
 123456
28293031   
       
      1
30      
   1234
567891011
12131415161718
       
293031    
       
     12
17181920212223
       
  12345
2728293031  
       
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
    123
45678910
18192021222324
25262728   
       
 123456
28293031   
       
     12
24252627282930
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
293031    
       
     12
       
  12345
13141516171819
2728293031  
       
      1
3031     
    123
45678910
       
 123456
28293031   
       
      1
9101112131415
30      
   1234
567891011
       
   1234
567891011
19202122232425
262728    
       
1234567
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
  12345
27282930   
       
      1
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
14151617181920
28293031   
       
     12
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
1234567
15161718192021
293031    
       
     12
17181920212223
       
  12345
2728293031  
       
  12345
20212223242526
2728     
       
      1
2345678
3031     
   1234
567891011
262728293031 
       
282930    
       
     12
24252627282930
31      
   1234
567891011
2627282930  
       
15161718192021
293031    
       
    123
45678910
       
  12345
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
3031     
    123
45678910
18192021222324
252627282930 
       
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
1234567
29      
       
    123
45678910
25262728293031
       
 123456
21222324252627
28293031   
       
      1
9101112131415
30      
   1234
567891011
262728293031 
       
282930    
       
     12
24252627282930
31      
  12345
2728293031  
       
1234567
2930     
       
    123
45678910
       
  12345
6789101112
13141516171819
27282930   
       
      1
23242526272829
3031     
      1
232425262728 
       
   1234
567891011
       
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
24252627282930
       
  12345
6789101112
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου