Αποχρώσεις

Ο εμβολιασμός πιάνει…

Off

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν πάει και τόσο καλά και ήδη μας περνάνε πολλές χώρες στη μία δόση. Παρουσιάστηκαν χτες κάποια στοιχεία και φαίνεται ότι δεν πάμε άσχημα, όμως υπάρχει μία απόσταση από τον ενθουσιασμό που δείχνουν όσοι εμβολιάζονται μέχρι τα αυξημένα ποσοστά των εμβολιασθέντων που θα έπρεπε να είχαμε πετύχει. Θα έπρεπε να είμαστε σε ποσοστά άνω του 90% στις ηλικιακές ομάδες που άνοιξαν νωρίς και δεν είμαστε.

Κι αυτό είναι πρόβλημα γιατί βάζει ερωτηματικό στο πότε θα μπορέσουμε να πετύχουμε και υψηλά ποσοστά ανοσίας ως κοινότητας.

 

Δεν είναι της ώρας οι επιστημονικές αναλύσεις και άλλωστε πολλά δεδομένα αλλάζουν ανάλογα και με τις νέες μελέτες που δημοσιοποιούνται μετά και την εμπειρία κρατών που έχουν προχωρήσει πολύ, όπως το Ισραήλ ή η Μ. Βρετανία. Κι όσο περνάει ο καιρός μαθαίνουμε και περισσότερα.

Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία πλειοψηφική διάθεση υπέρ του εμβολίου. Ίσως γιατί πέρασε ο καιρός, φάνηκε ότι κυλάνε ομαλά τα πράγματα και δεν υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Η διαθεσιμότητα των νέων ακόμα και για το εμβόλιο της astrazeneca που στην Ευρώπη έχει προκαλέσει συζήτηση και αλλαγές μοντέλων εμβολιασμού από αρκετά κράτη, έδειξε ότι το επιχείρημα «όσο γίνεται πιο γρήγορα ανοσία», πιάνει.

 

Μία λύση θα ήταν να ανοίξουν όλες οι ηλικίες και να δοθεί και νέα επιλογή για όσους θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Έχει αυξηθεί η διάθεση και η βούληση των ανθρώπων υπέρ των εμβολίων και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό… Ήδη από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για άνοιγμα της πλατφόρμας και για τις ηλικίες 18-30 τον Ιούνιο, διαφαίνεται μία αποδοχή σε ένα τέτοιο μοντέλο. Όμως, είναι εύλογο ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν και οι παραδόσεις των εμβολίων κι εκεί προφανώς είναι και το σημείο που κρίνεται η εξέλιξη των ανακοινώσεων.

 

Σε αυτή τη φάση, είναι, όμως που πρέπει να δοθεί έμφαση στη θετική διέξοδο που δίνει ο εμβολιασμός. Σε αυτήν την πεποίθηση που αποκτά σταδιακά ο πολίτης ότι υπάρχει λύση, ότι υπάρχει διέξοδος και ότι συνδυάζεται και μία αύξηση των ελευθεριών και των δραστηριοτήτων μαζί με το άνοιγμα της οικονομίας. Υπάρχει χώρος για να αναπτυχθεί μία θετική καμπάνια για τον εμβολιασμό. 

 

Να στέκεσαι όπως είσαι

Αν έχεις μία άποψη και νομίζεις ότι έχεις δίκιο και θέλεις να την ενισχύσεις, δεν αναζητάς στηρίγματα "απέναντι". Δεν αξιοποιείς τα πάντα για το σκοπό σου. Δεν συναγελάζεσαι με ακροδεξιούς, λαϊκιστές, ρατσιστές διεφθαρμένους, φτηνιάρηδες και αλαφριούς, μόνο και μόνο γιατί αυτό σε βολεύει κάποια στιγμή. 

 

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα ποτέ. Δεν φτιάχτηκε ο κόσμος όλος μόνο και μόνο για να στηρίζεις τη δική σου θέση. Κι αν όντως πιστεύεις ότι έχεις δίκιο και ότι χρειάζεται το σύμπαν να ακούσει τη θέση σου, κάθεσαι μόνος σου στη μέση στο παζάρι και τη λες δυνατά. Όλα τα άλλα είναι κουτοπονηριές και συμφέροντα, που όσο περνάνε και τα χρόνια, αποδεικνύονται κι αυτά λίγα για να σε στεριώσουν. 

 

Αν δεν έχεις έρμα, δεν στέκεσαι έτσι κι αλλιώς… Κι αυτό ισχύει και για τα τοπικά μας θέματα και για τα εν αθήναις… Αυτό ειδικά που μας έμαθε η κρίση είναι ότι αν δεν πούμε με ειλικρίνεια τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε, δεν θα βρούμε την έξοδο, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Και το ζήτημα πια δεν είναι να πλασαριστούμε, να υποδυθούμε μια κάποια επιτυχία και να παίξουμε έναν ρόλο, αλλά να σταθούμε και να αναγνωριστούμε ως αυτό που είμαστε. Μεγάλη επιτυχία είναι πια να είσαι αυτό που φαίνεσαι. 

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου