Τελευταία Νέα

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 11:34
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Απολογισμός έργου στο… γνωστό μοτίβο

Off

Διαψεύστηκαν πανηγυρικά μάλιστα, όσοι πίστεψαν, ότι η συνεδρίαση για τον απολογισμό έργου της δημοτικής αρχής του 2020, θα ήταν διαφορετική ή θα πρόσφερε κάτι στο δημόσιο διάλογο σε σχέση πάντα με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα επικαιρότητας. 

Η πολύωρη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας η οποία ολοκληρώθηκε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, δεν εισέφερε κάτι ουσιαστικό στο διάλογο για τα ζητήματα της πόλης, με τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση να επαναλαμβάνουν το γνωστό πλέον μοτίβο των επιχειρημάτων και της αντιπαράθεσής τους. 

Η μεν δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο κ. Ελισάφ να υπεραμύνεται των πρωτοβουλίων που έχει αναλάβει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά και να αναγνωρίζει, ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα, η δε αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική στη δημ. αρχή και για το παραγόμενο αποτέλεσμα και για τον σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, η δημοτική αρχή δε θέλησε ποτέ να ωραιοποιήσει την κατάσταση, έκανε και κάνει την αυτοκριτική της και αναγνωρίζει, ότι αρκετά ζητήματα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα.

«Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα την παραγωγή έργου και με συγκεκριμένες προτεραιότητες όπως είναι η υλοποίηση μεγάλων έργων πολλά εκ των οποίων έχουν δημοπρατηθεί, αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, που ως ένα σημαντικό βαθμό έχει επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Ελισάφ. 

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους των φορέων όχι μόνο για την παρουσία τους στη συνεδρίαση αλλά για την γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με τον δήμο, ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του δήμου που κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας συνέχισαν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και δεσμεύτηκε ότι η προσπάθεια θα ενταθεί με μοναδικό στόχο η δημοτική αρχή να είναι χρήσιμη για τους πολίτες. 

 

Πορεία χωρίς σχέδιο

Την άποψη, ότι η δημοτική αρχή βαδίζει χωρίς σχέδιο και όραμα, εξέφρασε ο Θ. Μπέγκας που πρόσθεσε, ότι ο απολογισμός της δημ. αρχής χαρακτηρίζεται από τέσσερα στοιχεία, που είναι η έλλειψη δημοκρατίας και σεβασμού των συλλογικών οργάνων του δήμου, η κατάχρηση του μορίου της ελληνικής γλώσσας «θα», η απραξία γιατί δεν σεβάστηκε τη λογική της συνέχειας, αλλά αγωνιούσε πως θα αποδομήσει πάση θυσία το έργο της προηγούμενης  δημοτικής αρχής και η στοιχειώδης υλοποίηση κάποιων βασικών πραγμάτων. 

«Διαφωνήσαμε με τη δημοτική αρχή σε δύο βασικά ζητήματα, τον οδοφωτισμό και την αποκομιδή απορριμμάτων. Τα αποτελέσματα φυσικά, δύο χρόνια μετά τα γνωρίζουμε όλοι. Ουδεμία πρόοδος, μεγάλος κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το έργο και η ένοχη σιωπή της δημοτικής αρχής. Για την αποκομιδή απορριμμάτων, γιατί ούτε λόγος για σύγχρονη διαχείριση αφού ο όρος αυτός μοιάζει άγνωστος, η δημοτική αρχή αγνοώντας τις υποσχέσεις της να παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή της για την αναδιοργάνωση του τομέα καθαριότητας, προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις και διαγωνισμούς, φορτώνοντας στις πλάτες των δημοτών ένα ετήσιο πρόσθετο κόστος 900.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Μπέγκας .  Κλείνοντας το πρώτο μέρος της τοποθέτησής του, ο κ. Μπέγκας, απευθύνθηκε στο δήμαρχο, κάνοντας μια αναφορά στις μακέτες που ο ίδιος και η παράταξή του, όπως σημείωσε, λοιδόρησαν προεκλογικά και συνεχίζουν να το πράττουν.

«Οι μακέτες δεν είναι εικαστική δημιουργία. Είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση μιας αρχιτεκτονικής  σύλληψης και μελέτης. Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου τεχνικού σχεδιασμού που, όπως είπαμε, η δική σας δημοτική αρχή δεν έχει στην κουλτούρα της».

Ακολούθως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, επισήμανε την «αλλεργία» που φαίνεται ότι διακατέχει τη δημοτική αρχή σε ότι αφορά τη συνεργασία της με τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του τόπου, όπως είναι το Επιμελητήριο.

Σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ και γενικότερα των έργων ο κ. Μπέγκας τόνισε πως μια απλή ανάγνωση των τίτλων των έργων που περιέχονται στο κείμενο του απολογισμού αποδεικνύει το γεγονός ότι όλα είναι παρεμβάσεις που συνέλαβε και οραματίστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή, με τη σημερινή διοίκηση του δήμου να βαδίζει με βήματα σημειωτόν. Κλείνοντας, και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού, ο κ. Μπέγκας, τόνισε πως κατανοεί τις δυσκολίες που πρόεκυψαν στο επίπεδο παραγωγής πολιτιστικού προϊόντος, εξαιτίας της πανδημίας, αναρωτήθηκε ωστόσο αν αυτή ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε τίποτα στο κομμάτι της αναβάθμισης των υποδομών.

 

Στασιμότητα 

και δίχως προοπτική

Η Τατ. Καλογιάννη για την παράταξη «Ιωάννινα 2023» τόνισε, ότι η δημ. αρχή παραμένει στάσιμη και το κυριότερο και πλέον ανησυχητικό, χωρίς καμία προοπτική.

«Σε ολόκληρη τη χώρα οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να αξιοποιήσουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ενώ εμείς προσπαθούμε ασθμαίνοντας να συγκροτήσουμε –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- φακέλους χρηματοδότησης έργων ή δράσεων αμφίβολης χρησιμότητας για την δραστική αλλαγή της εικόνας ή της λειτουργίας του δήμου.  Η δημοτική αρχή επέλεξε να εφαρμόσει τα γενικά οριζόμενα στις διάφορες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ όποιες άλλες προσαρμογές, της τιμολογιακής πολιτικής του δήμου προς τους επιτηδευματίες, επιτεύχθηκαν, οφείλονται σε πρωτοβουλία και σε σθεναρή υποστήριξή τους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Διαχείριση απορριμμάτων, καθαριότητα, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εγκαταστάσεων, εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, μειώσεις δαπανών για ενεργειακούς πόρους και άλλες συντονισμένες δράσεις εξοικονόμησης που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση πολλάκις, απορρίφθηκαν αφού απευθύνθηκαν εις ώτα μη ακουώντων. 

Η δημοτική αρχή είχε και τον χρόνο και την εμπειρία να ορίσει και τις προτεραιότητες και να κινηθεί μεθοδικά και οργανωμένα. Το ότι δεν το έκανε και κυρίως για το ότι είναι αναποτελεσματική και μη παραγωγική, πρέπει να το ανιχνεύσει -αν την ενδιαφέρει- σε αυτήν την ίδια. 

Ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στο προσωπικό του δήμου, ούτε στην πολιτική στελέχωση των δύο ταχυτήτων, ούτε στα απόνερα της πανδημίας», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

 

Οι άλλες παρατάξεις

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι άλλοι επικεφαλής των παρατάξεων με εξαίρεση τους Νίκο Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα αντίστοιχα, που ως επικεφαλής των συμπραττουσών παρατάξεων με τη δημ. αρχή, υποστήριξαν το έργο της.

Στην ευκολία της επιλογής συνεργασίας με ιδιώτες στον οδοφωτισμό και την καθαριότητα στάθηκε ο Λαζ. Νάτσης, κατηγορώντας τη δημ. αρχή, ότι δεν ασχολήθηκε καν με το ενδεχόμενο πρόσληψης προσωπικού. 

Στην ολοκληρωτική απουσία σχεδίου προσλήψεων στάθηκε και η Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ για ένα πολύ άσχημο διάστημα 12 μηνών για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της πόλης, έκανε λόγο ο Χρ. Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ