Επικαιρότητα

Με εμπειρία και συνεργασίες για την αντιπυρική περίοδο

Off

Τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων και τη συνεργασία στη διάρκεια της  θερινής περιόδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών έθεσαν στο επίκεντρο όσοι συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη για το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών, η εμπειρία και η προετοιμασία της προηγούμενης χρονιάς αποτελεί σημαντικό εφόδιο τόσο για την πρόληψη όσο και για την άμεση κινητοποίηση όλων στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο συντονισμός και οι συνέργειες είναι προϋπόθεση ώστε η αντιπυρική περίοδος να κυλήσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς ο συντονισμός ανήκει στην Πυροσβεστική υπηρεσία. Ο Δήμος και οι εμπλεκόμενοι φορείς συμβάλλουν στο έργο της. 

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Λώλης εξήρε τη συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και τον Προϊστάμενό της Δημήτρη Μαυρογιώργο όπως και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι από τον Δήμο θα υπάρξουν πέντε εργολαβίες πυροπροστασίας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και μία η οποία θα αφορά στον καθαρισμό ιδιόκτητων οικοπέδων για τις περιπτώσεις που οι κάτοχοι τους δεν ανταποκρίνονται και οι οποίοι θα υποστούν τις νόμιμες κυρώσεις.

Ειδική μνεία έγινε στην αυξημένη προσοχή που απαιτείται για την πρόληψη κάθε εστίας φωτιάς στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης και στο Πάρκο Πυρσινέλλα. 

Επίσης μεγάλη προσοχή απαιτείται στις Δημοτικές Ενότητες όπου οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς.

«Ο Δήμος είναι σε ετοιμότητα. Με τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει σωστή προετοιμασία και ευχόμαστε να μην έχουμε σοβαρά συμβάντα τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Λώλης.

Τέλος έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση με όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού μετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων. 

 

Και στην Άρτα

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών στο Δήμο Αρταίων, πραγματοποιήθηκε επίσης τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης στο Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Γιώργου Πανέτα. 

«Το κλειδί στην προστασία από τις πυρκαγιές είναι ο συντονισμός, η επικοινωνία και η πρόληψη» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Πανέτας, επιπλέον, σημείωσε ότι η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι εξαιρετική και ο Δήμος Αρταίων, με την πολιτική προστασία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.  «Αυτό το διάστημα εκτελούνται οι καθιερωμένες ετήσιες εργολαβίες πρόληψης πυρκαγιών, ώστε να διευκολυνθεί το έργο της κατάσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Θα πρέπει τόσο οι φορείς, όσο και οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να συνεργάζονται μεταξύ τους, τόσο κατά το στάδιο της πρόληψης, όσο και της κατάσβεσης» υπογράμμισε και σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και της δεύτερης αντιπυρικής ζώνης από το Δήμο Αρταίων. Παράλληλα, θα γίνουν εργολαβίες καθαρισμού βλάστησης στο περιαστικό δάσος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρταίων έχει προβεί στην τοποθέτηση ειδικής δεξαμενής στην περιοχή του λόφου της Περάνθης, χωρητικότητας 20 τόνων, για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν πυρκαγιές, ενώ  έχει εγκατασταθεί και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος έξω από το νοσοκομείο, ώστε να μην ξεμένει από νερό το Νοσοκομείο σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ