Επικαιρότητα

Λύσεις για την αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών

Off

Στον ορισμό μίας τριμελούς επιτροπής, που θα αναλάβει την επικοινωνία με το σύνολο των συναρμόδιων φορέων, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την αναβάθμιση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, προχώρησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. 

Μετά τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, όπου συζητήθηκε το θέμα των αλλαγών στη φιλοσοφία λειτουργίας των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, μεταξύ αυτών και της Βελλάς, αποφασίστηκε να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα για τον ορισμό μίας επιτροπής, που θα αναλάβει την ευθύνη της επικοινωνίας με τους συναρμόδιους φορείς.

Το αντικείμενο και ο στόχος της επιτροπής αυτής όπως περιγράφεται στην απόφαση, είναι να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η τριμελής Επιτροπή αποτελείται από τον Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, διευθυντή της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κ. Δημήτριο, που είναι και καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς.

Εκείνο που έχει βέβαια σημασία, εκτός από την ικανοποίηση ενός αιτήματος της εκκλησιαστικής κοινότητας αλλά και των θεολόγων, όπως αυτό της σύστασης της συγκεκριμένης επιτροπής, είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες, να διαπιστωθεί και ο αριθμός των εισακτέων στην Ακαδημία της Βελλάς, που θα ανακοινωθεί για το σύνολο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την υπ. Παιδείας κα Κεραμέως.

 

Επιστολή προς τον 

Αρχιεπίσκοπο από τη Βελλά

Από την πρώτη στιγμή που διέρρευσαν οι προτάσεις του υπ. Παιδείας για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, εκδηλώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις και ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις και προς την πολιτική και προς την θρησκευτική ηγεσία. Η πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Βελλάς Μαρία Ράπτη σε επιστολή της προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ Ιερώνυμο απηύθυνε έκκληση να συμβάλει ώστε να βρεθούν τρόποι βελτίωσης των τυχόν ελλείψεων, αποτρέποντας την κατάργηση ιδρυμάτων, που συνεχίζουν να προσφέρουν στην κοινωνία.

«Σας παρακαλούμε να ζητήσετε από την Πολιτεία, εν όψει, της ανακοίνωσης των εισακτέων για το Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022, να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις ΑΕΑ. Συγκεκριμένα η ΑΕΑ Βελλάς ζήτησε να εισαχθούν την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά 80 για το πρόγραμμα των Ιερατικών Σπουδών και 80 για το πρόγραμμα της Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής. 

Αποτελεί τιμή για τις Ακαδημίες το γεγονός, ότι παρά την συστηματική πολεμική που αυτές δέχονται από διάφορες πλευρές, όπως τις μειώσεις των εισακτέων τα τελευταία χρόνια, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι Σχολές, αλλά το υπουργείο Παιδείας, τη μη παροχή της νόμιμης υποχρέωσης εκ μέρους της Πολιτείας, παρά τις εισηγήσεις της Εκκλησίας, κανενός επαγγελματικού δικαιώματος, αποτελούν επιλογή φοίτησης ενός σταθερού αριθμού φοιτητών, ακριβώς, γιατί αυτοί οι φοιτητές έχουν σχέση με την Εκκλησία», επισημαίνει μεταξύ άλλων η κα Ράπτη στην επιστολή της.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ