Επικαιρότητα

Νέα δεδομένα από τις μεγαλύτερες ελευθερίες

Off

Μία νέα κατάσταση διαμορφώνει η άρση των περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησε από χτες και δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες μετακινήσεις και μεγαλύτερες ελευθερίες, παρά την πρόβλεψη για τη συνέχιση της τήρησης των  ατομικών μέτρων προφύλαξης κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τι έχει αλλάξει, συνοπτικά:

-Καταργήθηκε η αποστολή μηνύματος στους αριθμούς 13032 και 13033.

-Η κυκλοφορία παρατάθηκε έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

-Ανοίγουν οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Το λιανεμπόριο επανέρχεται στην κανονικότητα, χωρίς ραντεβού, (click in και click away), συνεχίζεται όμως η ισχύ των υγειονομικών πρωτόκολλων σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Η μουσική απαγορεύεται στα καταστήματα εστίασης για όλο το μήνα Μάιο.

-Άνοιξαν τα μουσεία.

-Ανοίγει ο τουρισμός.

Για τη μετάβαση προς και από τα νησιά – με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η  προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω  πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.

Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, και στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ Play (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28  Μαΐου). 

Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής (από τις 31 Μαΐου), ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.

 

H εστίαση

Έως τις 24 Μαΐου εστιατόρια, μπαρ, καφέ , αναψυκτήρια και καντίνες σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ θα λειτουργούν με ωράριο λειτουργίας από τις 5 το πρωί έως και ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και με τις απαραίτητες αποστάσεις θα λειτουργούν 

Πιο αναλυτικά, για το χώρο της εστίασης – εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων) – προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.

– Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.

– Μη αναπαραγωγή μουσικής.

Οι υγειονομικοί όροι:

–  Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:15.

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Κατ’ εξαίρεση, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία όμως θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οι κανόνες υγιεινής.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ