Πολιτισμός

Το μέλλον των μουσείων: Αναστοχασμός και επανεκκίνηση

Off

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την Τρίτη 18 Μαΐου και στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 που έχει θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους τις ακόλουθες ψηφιακές δράσεις:  

• Ξανασχεδιάζοντας τον φτερωτό κεραυνό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων 

Τολμηροί συνδυασμοί ετερόκλητων αντικειμένων και αναπάντεχα ταιριάσματα, προτείνουν μια διαφορετική θεώρηση του λογότυπου του Μουσείου, σύμφωνη με το πνεύμα του εορτασμού. 

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ιουλία Κατσαδήμα,, Ελένη Βασιλείου 

• Χρωματίζω… την προϊστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Ψηφιακή εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εφαρμογή, που αξιοποιεί εκθέματα από τον τομέα των προϊστορικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 11 ετών και αποσκοπεί στην εξοικείωση με όψεις της προϊστορικής ζωής στην Ήπειρο.  Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Κοτζαμποπούλου, Παρασκευή Γιούνη, Ελένη Βασιλείου, Χρήστος Κλείτσας

• Ανάρτηση ερωτηματολογίου με τίτλο «Μουσεία στον καιρό της πανδημίας». Οι χρήστες/ επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων στο Facebook θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο on line, όπου θα καταγράφουν την εμπειρία τους για τον έναν χρόνο πανδημίας σε σχέση με τα μουσεία. 

Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Βασιλείου, Ιουλία Κατσαδήμα 

• Διαδικτυακές ξεναγήσεις στις τρεις περιοδικές εκθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από αρχαιολόγους της Εφορείας. 

Οι δράσεις θα είναι προσβάσιμες από τις 18 Μαΐου ,στον ιστότοπο www.amio.gr και στο κοινωνικό δίκτυο www.facebook.com/amiogr.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της, προγραμματίζει δύο ψηφιακές δράσεις: η μία θα επικεντρώνεται σε ένα επιλεγμένο έκθεμα των Μουσείων της Εφορείας και η δεύτερη θα περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις-ξεναγήσεις αρχαιολογικών χώρων του Νομού Ιωαννίνων από τους αρχαιολόγους  της.

 

Στην Ηγουμενίτσα

Στο πλαίσιο του εορτασμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα λάβει μέρος με δύο ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές με τίτλο «Αναζητώντας θεούς και δαίμονες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας» και «Τα παιδία παίζει».

Οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, θα γνωρίσουν θεούς και μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής, τα οποία διακοσμούνται με θέματα εμπνευσμένα από το δωδεκάθεο και τη μυθολογία. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν τέσσερα παζλ με χαρακτηριστικά αντικείμενα της έκθεσης και να διατηρήσουν με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο την επαφή τους με το μουσείο. 

Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου www.igoumenitsamuseum.gr και τη σελίδα του μουσείου στο Facebook.

Για το ευρύ κοινό που επιθυμεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την Τρίτη 18 Μαΐου η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης θα είναι ελεύθερη.

 

Στην Άρτα

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας συμμετέχουν στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 στις 18 Μαΐου και εγκαινιάζει μια νέα ενότητα για μικρούς φίλους με τίτλο: 

«Ψηφιακές δράσεις για… αποδράσεις» Στο πλαίσιο αυτό θα αναρτήσει στο facebook του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας την ιστορία «Ο Μουσικός και η Χελώνα», εμπνευσμένη από τα αρχαία μουσικά όργανα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας. Η ιστορία αποτέλεσε τον πυρήνα εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά της προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. 

Την ιστορία θα συνοδεύουν δημιουργικές δραστηριότητες. Η ανάρτηση του βίντεο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Μαΐου και ώρα 12:00 και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τους ενδιαφερόμενους γονείς και μικρούς φίλους του Μουσείου.

 

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται σήμερα, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. 

Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. 

Επίσης, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021. Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Σήμερα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21. Είναι γεγονός -αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM- ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Ειδικότερα, η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Έτσι, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κόμβο προβολής των δράσεων των ελληνικών μουσείων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ενενήντα και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στις ιστοσελίδες τους και όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού http://icom-greece.mini.icom.museum.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ