Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 06:00
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιουνίου 2015
Επικαιρότητα

Ακόμα χειρότερα για τους εργαζόμενους

Off

Ακόμη περισσότερο από τον προηγούμενο Κώδικα, πλήττονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, με τις νέες, υπό συζήτηση διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τον οποίο οι δικηγόροι της χώρας είχαν προχωρήσει σε αποχή διαρκείας στα τέλη του προηγούμενου έτους, Οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων και πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν εκ νέου οι συζητήσεις στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
 Όμως, η αιτία πολέμου για την οποία μιλούσαν οι δικηγόροι το προηγούμενο διάστημα έγινε ακόμη μεγαλύτερη και ισχυρή με τις νέες προβλέψεις, με την Ολομέλεια να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση σε συγκεκριμένες διατάξεις. Αυτό τονίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στη Λαμία με τα μέλη της να ενημερώνονται από τους εισηγητές για τις τελευταίες εξελίξεις. 
Μεταξύ των εισηγητών που μετέχουν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή είναι και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, που σε δηλώσεις της επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε διατάξεις που επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών.
«Το δικηγορικό σώμα απέρριψε επίσης κατηγορηματικά και άλλες επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης και η κατάσχεση της επιχείρησης στο σύνολό της και μάλιστα σε μία νύχτα, η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας, χωρίς αποζημιώσεις», ανέφερε η κα Γιογλή.
Η Ολομέλεια των Προέδρων καταγγέλλει την κυβέρνηση για εμπαιγμό των Δικηγόρων διότι παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προς την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το οποίο είχε απορρίψει εν τω συνόλω το Δικηγορικό Σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο.
Η κα Γιογλή τόνισε, ότι σε περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση και προωθηθούν στη Βουλή διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ολομέλειας, τότε θα αποφασιστεί η άρση της προηγούμενης απόφασης που προέβλεπε την αναστολή της αποχής διαρκείας.
Στην ίδια περίπτωση, θα συγκληθούν παράλληλα και άμεσα, η Συντονιστική Επιτροπή και η Ολομέλεια των Προέδρων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις περαιτέρω αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου