Ήπειρος

Βαρύ το κόστος της παραχώρησης

Off

Μόνο στη νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ελπίζει ο δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλει ιδιαίτερα σημαντικό οικονομικό κόστος, η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης των σχολικών κτηρίων. 
Η υπόθεση ξεκίνησε και αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο 4ο δημοτικό σχολείο των Λακκωμάτων που υπέστη μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά του Φεβρουαρίου, όμως αφορά επίσης και τα σχολικά συγκροτήματα που ανήκουν στα Αγαθοεργά Καταστήματα.
Η προοπτική της παραχώρησης της χρήσης των σχολικών συγκροτημάτων είναι μία αναγκαιότητα για πολλαπλούς λόγους, πλην όμως με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η μεταβίβαση της κυριότητας έστω κατά χρήση, προϋποθέτει την καταβολή από πλευράς του νέου ιδιοκτήτη ενός σεβαστού ποσού. 
Ένα μικρό δείγμα είχε αναφερθεί στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, όπου είχε συζητηθεί η υπόθεση του 4ου δημοτικού σχολείου και της παραχώρησης χρήσης από το ίδρυμα Μελά στο δήμο Ιωαννιτών.
Όπως είχε αναφέρει ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Βασίλης Τσαμπαλάς προκύπτει χρηματικό ποσό τουλάχιστον 60.000 ευρώ για την αξιοποίηση του κτηρίου από το δήμο Ιωαννιτών μόνο για να πληρωθεί το τέλος χαρτοσήμου και το προβλεπόμενο τεκμαρτό ποσό από την «ενοικίαση» του χώρου.
Εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και ένα ανάλογο ποσό για τις σχολικές μονάδες των Αγαθοεργών, που ίσως ξεπερνά τις 400.000 ευρώ γίνεται αντιληπτό, ότι δε μπορεί να προχωρήσει καμία τέτοια διαδικασία. Ωστόσο σε επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα με το υπ. Οικονομικών, η αναπληρώτρια υπουργός κα Βαλαβάνη, φέρεται να διαβεβαίωσε τα στελέχη του δήμου Ιωαννιτών, ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει τη δυνατότητα αυτών των μεταβιβάσεων, χωρίς κόστος.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί και στην πράξη, τότε ο δήμος θα κληθεί να δώσει μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής της στέγης και το σχολείο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κανένα φως για
 τα δύο νηπιαγωγεία
Στο άλλο μέτωπο των σχολικών μονάδων, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των πρυτανικών αρχών, του δήμου Ιωαννιτών και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Παπαζόγλειου Κληροδοτήματος, προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα δύο νηπιαγωγεία, που στεγάζονται στην Παπαζόγλειο και τα οποία θα πρέπει να μετεγκατασταθούν.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι πρυτανικές αρχές τόνισαν, ότι δεν πρόκειται να πιέσουν προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκένωσης του κτηρίου, αφού για το πρώτο χρονικό διάστημα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για την Αρχιτεκτονική Σχολή.
Όμως επί του πρακτέου κατάλληλος χώρος δεν έχει βρεθεί και ο δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προσφορά κατάλληλου χώρου στο κέντρο της πόλης προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των δύο νηπιαγωγείων.
Το γεγονός πάντως, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση, σίγουρα δεν είναι στα υπέρ του δήμου Ιωαννιτών, τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές και στα δύο νηπιαγωγεία που στεγάζονται σήμερα στην Παπαζόγλειο. Σκόπιμο θα ήταν έστω σε αυτή τη φάση, ο δήμος Ιωαννιτών να γνωστοποιήσει στους γονείς που πραγματοποιούν εγγραφές στο 1ο ή στο 12ο νηπιαγωγείο, ότι ενδεχομένως από την αρχή της σχολικής χρονιάς ή σε κάποια στιγμή αργότερα, τα νηπιαγωγεία να μετεγκατασταθούν…   

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ