Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 07:22
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Προάγγελος εξελίξεων και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες;

Off

Τον προάγγελο εξελίξεων αντίστοιχου περιεχομένου σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε Σώματα Ασφαλείας και κρίσιμες και ευαίσθητες για τη λειτουργία του κράτους, υπηρεσίες, αποτελεί αναμφίβολα, η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαταγή, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι υποχρεωτικός για το σύνολο των υπηρετούντων σε αυτήν, ενώ αν μέχρι τις 11 Ιουνίου δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε θα μετακινούνται σε άλλη υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και θα αντικαθίστανται από συναδέλφους τους, που έχουν εμβολιαστεί.

Οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο, μέχρι αύριο, 21 του μήνα, να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους. 

Στο σκεπτικό της διαταγής του αρχηγείου τονίζεται, ότι η ΕΜΑΚ υπάγεται στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να συνδράμει στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τον εμβολιασμό να αποτελεί στοιχείο εξασφάλισης αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας. Όπως πολλές φορές έχει συμβεί κλιμάκια της ελληνικής ΕΜΑΚ μεταβαίνουν στο εξωτερικό για την παροχή συνδρομής σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ατόμων από φυσικές καταστροφές. Στο εξής, για να ταξιδέψει εκτός συνόρων η ΕΜΑΚ πέραν των άλλων, θα απαιτείται και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να μπορεί να επιχειρήσει σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

 

Ο εμβολιασμός 

στην Ήπειρο

Στην 5η ΕΜΑΚ που έχει έδρα τα Ιωάννινα, ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των υπηρετούντων πυροσβεστών έχει ήδη εμβολιαστεί, ενώ από τους υπόλοιπους, πλην ελαχίστων, ένα σημαντικό ποσοστό έχει ήδη προγραμματισμένο ραντεβού με βάση τις ηλικιακές κατηγορίες.

Σε συνολικότερο επίπεδο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο, η εκτίμηση που υπάρχει, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, για το σύνολο των υπηρεσιών, είναι, ότι ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 50% των υπαλλήλων έχει ήδη εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ υπάρχουν πολλά προγραμματισμένα ραντεβού για το επόμενο διάστημα.

 

Ενστάσεις

Από την πρώτη στιγμή ωστόσο που εκδόθηκε η διαταγή του αρχηγείου υπήρξε αναταραχή στους κόλπους της ΕΜΑΚ σε όλη τη χώρα, σε μία υπηρεσία στην οποία υπηρετούν περίπου 400 πυροσβέστες. Το πρώτο ζήτημα που εγείρει ενστάσεις και προκαλεί αντιδράσεις είναι αυτό της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ως προϋπόθεση εργασίας, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει γίνει ούτε για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει ωστόσο με το ότι οι πυροσβέστες που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία συνεχών εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων, όπως έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα στην Ήπειρο, με πυροσβέστες της ΕΜΑΚ από όλη τη χώρα να μετέχουν στο σχολείο θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης για τη διάσωση ατόμων από ορμητικά νερά.

Αν κάποιοι εκ των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μέχρι τις 11 Ιουνίου, τότε ενδέχεται να προκύψει ζήτημα επιχειρησιακής ετοιμότητας στην περίπτωση που οι αντικαταστάτες τους, δεν έχουν παρακολουθήσει την ίδια εκπαίδευση, επομένως δε βρίσκονται στο μέγιστο βαθμό επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας για να αναλάβουν υπηρεσία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου