Τελευταία Νέα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 08:45
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Off

Διαχρονικό, αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο παραμένει το μήνυμα και το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι πολιτικές ηγεσίες στον πλανήτη καλούνται να διαμορφώσουν ενδεχομένως νέες προσεγγίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η 19η Μαΐου που έχει οριστεί ως «Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» εξακολουθεί να αποτελεί μία ημερομηνία – ορόσημο για τις σημερινές γενιές των απογόνων των 353.000 ψυχών που χάθηκαν στον Πόντο και αργότερα στη Μ. Ασία.

 

Εκδηλώσεις

Η επετειακή εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαΐου στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων στην Ανατολή, σύμφωνα με τις αυστηρές υγειονομικές διατάξεις, χωρίς την παρουσία κοινού και με αυστηρά περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων τοπικών φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο.

Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Σιμέλα Μωϋσιάδου ανεξάρτητα από τις συνθήκες της πανδημίας αποτελεί ιστορικό καθήκον και χρέος η διατήρηση της ζωντανής μνήμης της Γενοκτονίας, για να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα πουθενά στον πλανήτη.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 με Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής και στις 10.45 θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων.

 

Κυματίζει η σημαία 

του Πόντου

Με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και επειδή το ΠΕΑΚΙ χωροθετήθηκε σε έκταση που είχε παραχωρήσει η πρώην κοινότητα Ανατολής, στην οποία εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία, η Επιτροπή Διοίκησης πήρε την απόφαση από χθες να κυματίζει σε έναν από τους ιστούς στο κεντρικό γήπεδο του Πανηπειρωτικού, η σημαία με τον αετό του Πόντου.

«Η απόφασή μας, να κυματίζει η σημαία του Πόντου, στο Πανηπειρωτικό, αποτελεί για εμάς μια ελάχιστη, αλλά ουσιαστική τιμή, στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο 1914-1923. Το Πανηπειρωτικό βρίσκεται σε έκταση της τότε Κοινότητας Ανατολής και ως ένδειξη τιμής και ιστορικής μνήμης, από σήμερα η σημαία του Πόντου θα κυματίζει σε αυτόν εδώ τον χώρο», ανέφερε σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ε.Δ. του ΠΕΑΚΙ, Παντελής Κολόκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου