Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο τα προβλήματα στη «Σχεδία»

Off

Αν κάποιος είχε την ευχέρεια να διαθέσει τέσσερις σχεδόν ώρες το μεσημέρι της Τετάρτης, θα είχε την δυνατότητα να ακούσει τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ. 

Η αντιπαράθεση λόγω της δύσκολης συνεργασίας μεταξύ του προέδρου του ΔΣ κ. Στ. Τζιμογιάννη και του επιστημονικά υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης κ. Βασ. Κούτρα έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο καθεστώς στα 25 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του Κέντρου Πρόληψης. 

Το μείζον ζήτημα, ανεξάρτητα από τις τοποθετήσεις των άμεσων πρωταγωνιστών ή των τοπικών φορέων που εκπροσωπούνται στο ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης, είναι το ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το γόητρο και η εικόνα της ΣΧΕΔΙΑ στην τοπική κοινωνία και φυσικά ο προβληματισμός για το εάν μπορεί και με ποιον τρόπο η ΣΧΕΔΙΑ, να συνεχίσει την πορεία της και πάνω απ’ όλα την προσφορά της στην τοπική κοινωνία.

Από τη συζήτηση – ενημέρωση που έγινε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, εκείνο που επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι πως από το 2019 μέχρι και σήμερα, η ΣΧΕΔΙΑ έχει μείνει αρκετά πίσω στο έργο και τις δράσεις της παρότι πολλές από αυτές γίνονται, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, χάρη στη συνέπεια των εργαζόμενων και της επιστημονικής της ομάδας.

Η αντιπαράθεση ωστόσο μεταξύ των κ.κ Τζιμογιάννη και Κούτρα, που έχει φτάσει και στα δικαστήρια, απέκτησε και πολιτικά – αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά με την εμπλοκή τόσο του δήμου Ιωαννιτών όσο και της περιφέρειας Ηπείρου στο δημόσιο διάλογο, το τελευταίο δίμηνο, έπειτα από την έκταση που έλαβαν τα εσωτερικά κατά βάση ζητήματα στη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης, στον τοπικό Τύπο.

Τα συμπεράσματα για όποιον παρακολούθησε την πολύωρη συνεδρίαση και συζήτηση ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, με διαφορετικές προσεγγίσεις που ανέδειξαν και τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και το ότι σε επόμενη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου, θα γίνει νέα συζήτηση, αφού ο δήμος Ιωαννιτών, θα κληθεί να προτείνει τον εκπρόσωπό του στο ΔΣ, που σήμερα είναι ο κ. Τζιμογιάννης.

Αναμφίβολα, οι δύο τοποθετήσεις που συγκέντρωσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτές των άμεσων πρωταγωνιστών, με τον κ. Τζιμογιάννη, να εμφανίζεται λάβρος με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του δημάρχου, για το ότι, όπως είπε, είναι ο ίδιος, ο υποκινητής της κρίσης που δημιουργήθηκε στη ΣΧΕΔΙΑ.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Β. Κούτρας από την άλλη, παρέθεσε το ιστορικό της πορείας και των προγραμμάτων, που από το 1996 υλοποιεί η ΣΧΕΔΙΑ, για να καταλήξει, λέγοντας πως είναι τουλάχιστον περίεργο, να υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΔΣ, ότι δε γνώριζε τι ακριβώς γινόταν στο Κέντρο Πρόληψης, ενώ υπέγραφε το σύνολο των αποφάσεων.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν αναλυτικά, ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι εκπρόσωποι των φορέων που μετέχουν στο ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης, καθώς και εκπρόσωποι των εργαζόμενων, με ένα κοινό συμπέρασμα πάντως, που ήταν αυτό της απόλυτης ανάγκης να κλείσει γρήγορα η πληγή, που έχει ανοίξει και η οποία το λιγότερο αμαυρώνει το έργο και την προσφορά που έχει η ΣΧΕΔΙΑ στην τοπική κοινωνία.

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου