Ήπειρος

«Ναι» στη μελέτη για κυκλικό κόμβο στην Άρτα

Off

Θετικά γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Περιβάλλοντος επί του περιεχομένου της ΜΠΕ για το έργο «Κατασκευή κυκλικού κόμβου επί της Ε.Ο Αθηνών – Ιωαννίνων στο ύψος της οδού Ελ. Βενιζέλου στην πόλη της Άρτας». 

Το θέμα της έγκρισης της ΜΠΕ συζητήθηκε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου, καθώς όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση, ο δήμος Αρταίων έχει ήδη λάβει το σύνολο των εγκρίσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και απέμενε μόνον η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ώστε να προλάβει και να υποβάλλει σήμερα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής, την πρόταση ένταξης του έργου στο ΠΕΠ Ηπείρου.

Την παράμετρο αυτής της αναγκαιότητας και της ασφυκτικής προθεσμίας που υπάρχει για να υποβληθεί η πρόταση αμφισβήτησε η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», με υπόμνημά της στο προεδρείο με το οποίο ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής να εισηγηθεί προς τον περιφερειάρχη την έκδοση παράτασης της συγκεκριμένης πρόσκλησης του Ε.Π Ήπειρος, ώστε να προλάβει ο δήμος Αρταίων, και όποιος άλλος δήμος το επιθυμεί, να καταθέσει πλήρη φάκελο για χρηματοδότηση των έργων του.

«Το έργο του δήμου Αρταίων θα μπορούσε να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» στην πρόσκληση με τίτλο «Παρεμβάσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα των αστικών μεταφορών και κέντρων» εφόσον μέχρι και αύριο (σ.σ σήμερα) είχε εκδοθεί η Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Η παραπάνω αδειοδότηση καθίσταται αδύνατη τουλάχιστον πριν την 18η Ιουνίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η διαδικασία δημοσιοποίησης του έργου, όπως αυτή αναφέρεται στην με αριθμ. πρωτ. 60965/1018/10-5-2021 ανακοίνωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμα δηλαδή κι αν ήθελε θεωρηθεί ότι είναι νόμιμη η σύνθεση και η Επιτροπή συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει θετικά, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν μπορεί να εκδοθεί πριν τη 19η Ιουνίου οπότε και θα έχει ήδη λήξει η ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος». Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αντικειμενικά αδύνατο να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση στις 28-5-2021 ανεξάρτητα αν γνωμοδοτήσει θετικά  ή αρνητικά η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου», αναφέρεται στο έγγραφο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

Επίθεση Ριζόπουλου σε Ελισάφ

Η παρέμβαση που είχε ωστόσο πολιτικό ενδιαφέρον ήταν αυτή του επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλου, ο οποίος έχει ψηφίσει αρνητικά στο σύνολο σχεδόν των προτάσεων για κυκλικούς κόμβους στην Ήπειρο, κάνοντας λόγο για έργα, η αναγκαιότητα των οποίων δεν τεκμαίρεται από κάπου, και προσθέτοντας, όπως και χθες, ότι όλα εντάσσονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης και ενίσχυσης των σχέσεων της περιφερειακής αρχής με εργολαβικά συμφέροντα. Έτσι, επί του θέματος, παρότι όπως είπε δεν αμφισβητεί ότι μπορεί ο κόμβος να είναι απαραίτητος στην Άρτα, ψήφισε «παρών». Παράλληλα όμως, προκάλεσε αίσθηση η προσέγγισή του, όταν εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Αρταίων κ. Τσιρογιάννη για την παρουσία του στην Επιτροπή, «σε αντίθεση με τον δήμαρχο Ιωαννίνων που ποτέ δεν έχει προσέλθει στην Επιτροπή ενώ ζητά έναν κυκλικό κόμβο κάθε 500 μέτρα. Έχω πει την άποψή μου, ότι σε αστικές περιοχές, όπως η πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι εύκολο να γίνουν κυκλικοί κόμβοι. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία δημιουργία μίας σοβιετικού τύπου ανάπτυξης στην περιφέρεια, με χαρακτηριστικό της, την δοσοληψία της περιφέρειας με εργολάβους», ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος.

Θετικά τοποθετήθηκε επί της ΜΠΕ ο Δημ. Δημητρίου από την παράταξη «Ήπειρος Όλον», όπως και ο Κων. Νουτσόπουλος από την παράταξη «Ανυπότακτη Ήπειρος». 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ