Επικαιρότητα

Νέος πολιτιστικός πόλος με το Βελή Τζαμί 

Off

Δύο ειδήσεις προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ερασιτεχνικής φωτογραφίας στο μεντρεσέ, δίπλα στο Βελή τζαμί το απόγευμα της Τετάρτης. 

Η πρώτη είχε να κάνει ακριβώς με την έναρξη της προσπάθειας του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, να αξιοποιήσει δύο μοναδικούς μνημειακούς χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις. 

Η δεύτερη είδηση προέκυψε κατά την ομιλία του δημάρχου κ. Ελισάφ που έκανε γνωστό, ότι σε πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, κατόπιν θετικής εισήγησης και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, συμφωνήθηκε, ώστε τα δύο κτίρια, το Βελή τζαμί και ο μεντρεσές, να παραχωρηθούν προς χρήση στον δήμο Ιωαννιτών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται, τόνισε ο κ. δήμαρχος, ότι πολύ σύντομα, με στοχευμένες ενέργειες και εργασίες από τις υπηρεσίες του δήμου, όπως έγινε και με τον μεντρεσέ, θα δοθεί προς χρήση στους πολίτες και το Βελή τζαμί.

Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί στην πράξη, τότε θα επιτευχθεί και ένας άλλος στόχος, τον οποίο περιέγραψε η πρόεδρος του ΠΚΔΙ, Ελ. Ακονίδου, να αποτελέσουν τα δύο αυτά κτίρια, μαζί με το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο.

Ο κ. Ελισάφ στην ομιλία του, αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Βαρ. Παπαδοπούλου, που ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για τη συνεργασία, πρόσθεσε, πως αποτελεί βασικό στόχο της δημοτικής αρχής, η απόδοση στους πολίτες και στους φορείς και άλλων αντίστοιχων χώρων. «Έχουμε συνεργαστεί άριστα στο παρελθόν, αλλά ξαναδίνουμε εξετάσεις και τώρα. Η εισήγηση της Εφορείας είναι θετική για την παραχώρηση χρήσης του Βελή τζαμιού και του μεντρεσέ και αυτό συμφωνήσαμε με την κα Μενδώνη. Το επόμενο βήμα θα είναι να περάσει από το ΚΑΣ και έπειτα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση και του τζαμιού», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Για ένα νέο κύκλο συνεργασίας και συμπόρευσης των υπηρεσιών του υπ. Πολιτισμού και της τοπικής Εφορείας έκανε λόγο στο χαιρετισμό της, η κα Παπαδοπούλου.

«Στα Ιωάννινα, τα μνημεία είναι διάσπαρτα, αλλά ενσωματωμένα στην καθημερινότητα των πολιτών. Και οι δύο φορείς θα συνεργαστούμε για να διασώσουμε τα μνημεία και παράλληλα να αναδείξουμε τον τόπο», ανέφερε.

Η Ελ. Ακονίδου χαρακτήρισε το κτίριο του μεντρεσέ ως την προέκταση ή την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ