Τελευταία Νέα

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023 03:44
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαΐου 2021
Επικαιρότητα

Αναπτυξιακό πρόγραμμα αναδεικνύει το Σούλι

Off

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να αναδείξουν το Σούλι μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, την περίοδο 2021 – 2027, διαθέτει η περιοχή. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιώντας μία σειρά δράσεων, έργων και παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια φιλοδοξεί να βοηθήσει, ώστε η περιοχή του Σουλίου να βγει από την απομόνωση και να δοθούν και τα κίνητρα και τα εργαλεία στους νέους κατά βάση, που θέλουν είτε να μείνουν στον τόπο τους, είτε να επιστρέψουν και να επενδύσουν σε αυτόν, να το κάνουν. 

 

Η οδική σύνδεση

Ίσως το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή να είναι αυτό της οδικής σύνδεσης της περιοχής του Σουλίου, με την Εγνατία οδό. Η δυνατότητα αυτή δίνεται πλέον μετά την ολοκλήρωση του οδικού άξονα από την έξοδο του Ελευθεροχωρίου προς την Αγία Κυριακή (Πόποβο) και από εκεί στο μοναδικό ελατόδασος της περιοχής, σε μία διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλλους.

Οι εργασίες στο οδόστρωμα και στα τεχνικά προστατευτικά από τις καταπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί και πλέον αυτό που απομένει, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης είναι να αφαιρεθούν οι απαγορευτικές πινακίδες σήμανσης επί της Εγνατίας, που ενημερώνουν τους οδηγούς, ότι ο δρόμος είναι κλειστός και να τοποθετηθούν νέες που θα υποδεικνύουν τη δυνατότητα της οδικής πρόσβασης μέσα από έναν απόλυτα ασφαλή και σύγχρονο δρόμο στην περιοχή του Σουλίου.

«Είναι πράγματι ένας δρόμος που δίνει άλλη διάσταση στην περιοχή και στις προοπτικές της. Σύντομα θα τοποθετηθούν και οι πινακίδες σήμανσης στην Εγνατία οδό. Ακόμη περισσότερες δυνατότητες δίνουν και άλλες οδικές συνδέσεις όπως αυτή μέσω Τύριας – Ζωτικού και στα λιβάδια του Σουλίου, ο νέος κόμβος στη Γλυκή και η βελτίωση του δρόμου μέχρι το Τετραχώρι», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης.

 

Πλεονέκτημα, η ποιότητα 

προϊόντων και υπηρεσιών

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης από το Σούλι, όπου βρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις την Κυριακή έδωσε ένα στίγμα των προθέσεων και των δράσεων που ήδη υλοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, όπως ο δήμος Σουλίου, αλλά και με το υπ. Πολιτισμού, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σε συνεργασία με το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προτάσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο,  η περιφέρεια Ηπείρου έχει καταθέσει ένα πλέγμα προτάσεων, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους της περιοχής να μείνουν σε αυτήν και να επενδύσουν, με την κατάλληλη βοήθεια από την Πολιτεία. «Υπήρχε ένας όρος στα αναπτυξιακά προγράμματα, ότι μόνο ο ένας από τους συζύγους, θα μπορούσε να λάβει βοήθεια. Εμείς λέμε, να απαλειφθεί η πρόβλεψη αυτή και να ενισχύονται και οι δύο σύζυγοι. 

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τόπου είναι η ποιότητα των προϊόντων και η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και σε αυτό υπάρχει πολύ μεγάλη διάθεση από τους νέους να βοηθήσουν, αρκεί να βοηθηθούν και αυτοί από την Πολιτεία» ανέφερε αρχικά.

 

Αναστηλώσεις στο Τετραχώρι

Η οικία Μπούση είναι το πρώτο παράδειγμα μίας επιτυχημένες αναστήλωσης των κατοικιών, των ξακουστών οικογενειών στο Τετραχώρι του Σουλίου, κάτι που θα ακολουθήσει σύντομα και για τις άλλες κατοικίες.

«Υπάρχει μία πρόταση από εμάς που θεωρούμε, ότι εάν γίνει αποδεκτή και εφαρμοστεί, μπορεί να αλλάξει την μοίρα της περιοχής. Όλη αυτή η περιοχή, θεωρείται ως χώρος δημοσίου, όμως το δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να τα αξιοποιήσει. Προτείνουμε λοιπόν, να δοθούν τα σπίτια αυτά που είναι ερείπια, σε νέους που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, να τα αναστηλώσουν και να τους δοθεί και άλλο ένα, στο οποίο θα μπορούν είτε να κάνουν κάποια μεταποίηση είτε να παρέχουν υπηρεσίες, με ένα συμβόλαιο παραχώρησης της χρήσης τους για 25 χρόνια. Ενισχύοντας 

παράλληλα και τον πρωτογενή τομέα με προϊόντα Σουλίου, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης. 

 

«Όχι» στις ανεμογεννήτριες

 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία με το υπ. Πολιτισμού, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναστήλωση του Κάστρου της Κιάφας, που έχει προταθεί προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της περιφέρειας στις προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα όρη του Σουλίου. «Κάθε βουνό, κάθε τόπος, όπως το Σούλι έχει την ιστορία του. Χρειάζεται σεβασμός και επιτέλους, έστω 200 χρόνια μετά, η Πολιτεία να δώσει στο Σούλι, αυτά που πρέπει», ανέφερε.

Στις από κοινού παρεμβάσεις και τη συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου του Σουλίου αναφέρθηκε παράλληλα και ο δήμαρχος Σουλίου Γ. Καραγιάννης. 

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ