Επικαιρότητα

Θεσπίστηκε το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19

Off

Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη θέσπιση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 για την διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών, που ήταν μια ιδέα του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την οποία θέσπισε η ΕΕ, είναι ένα θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, και θα δώσει τη δυνατότητα να ενισχυθεί ο τουρισμός και ταυτόχρονα η ελληνική οικονομία» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό γίνεται με ταχύτητα και απόλυτη αξιοπιστία», ενώ, χαρακτήρισε «μίζερη την αντιπολιτευτική κριτική που ακούστηκε απέναντι σε κάτι καλό και θετικό που θα ενισχύσει τον τουρισμό της χώρας και την ελληνική οικονομία», όπως είπε.

«Πρέπει να πληροφορούμε σωστά τον κόσμο και να μην παραπληροφορούμε. Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 έγινε με την αρωγή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία συμφώνησε ότι τα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών είναι επαρκέστατα», κατέληξε ο κ. Γεωργαντάς.

 

Ο Α. Ξανθός 

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός τόνισε:

«Το πιστοποιητικό covid δεν αποτελεί «εμβληματική πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη», όπως ισχυρίζονται με «αειφόρο κυβερνητική έπαρση» οι βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε ένα εμβολιαστικό πιστοποιητικό για τις μετακινήσεις, το οποίο επειδή ακριβώς ήταν υγειονομικά επισφαλές, η ΕΕ το απέρριψε. Το ευρωπαϊκό ψηφιοποιημένο πιστοποιητικό covid το οποίο αποφασίστηκε τελικά, και με το οποίο συμφωνούμε, περιλαμβάνει 3 πληροφορίες (πλήρη εμβολιασμό, αρνητικό μοριακό τεστ και πιστοποίηση νόσησης με έλεγχο αντισωμάτων). Ακόμα όμως και αυτό το χρήσιμο «εργαλείο» που αποτυπώνει το προφίλ κάθε Ευρωπαίου πολίτη σε σχέση με την covid-19, δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο αν δεν επιταχυνθούν οι εμβολισμοί ( ο στόχος να έχουμε «τείχος ανοσίας» αρχές καλοκαιριού δεν επιτεύχθηκε ) και αν δεν διασφαλιστεί η ενιαία χρήση του από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εμείς θεωρούμε ότι το κρίσιμο στοιχείο για τον έλεγχο των ταξιδιωτών πρέπει να είναι το αρνητικό PCR τεστ. Μόνο έτσι θα περιορίσουμε το υγειονομικό ρίσκο, θα ενισχύσουμε τα standards ασφαλείας και θα προστατέψουμε την πολύτιμη τουριστική μας οικονομία. Και όχι φυσικά με τα μη αξιόπιστα και μη δοκιμασμένα self-tests.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχουμε βιώσιμη πορεία του τουρισμού, απαιτείται μεγάλη επένδυση στις δομές του ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας των τουριστικών προορισμών, μέσα από ένα νέο, ελκυστικό και αποτελεσματικό πλέγμα κινήτρων προσέλκυσης ειδικευμένων γιατρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί και σύντομα θα καταθέσει υπό μορφή ν/σ ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πλαίσιο κινήτρων για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου