Επικαιρότητα

Ακυρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας

Off

Ακυρώθηκε τελικά το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που ήταν να γίνει στα Γιάννενα τον Ιούλιο μετά από έντονες αντιδράσεις σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο που επικεντρώνονταν κυρίως σε στερεοτυπικά μηνύματα εις βάρος της θέσης γυναίκας, όπως αναφέρθηκε από διάφορες πλευρές, αλλά και τη σύνθεση των ομιλητών που δεν προέρχονταν μόνο από τον επιστημονικό κόσμο κ.α.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, «λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε» όπως αναφέρουν.

Το συνέδριο, σύμφωνα την οργανωτική επιτροπή, «στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική».

Τονίστηκε ακόμα από την επιτροπή, ότι «δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας».

Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν σε κεντρικό επίπεδο, το σαββατοκύριακο, ενώ σε τοπικό επίπεδο μεταξύ άλλων φορέων, το Πανεπιστήμιο  Ιωαννίνων, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την αιγίδα του από το συνέδριο τονίζοντας ότι «η καταρχήν συμμετοχή του αφορούσε πρόσκληση σε επιστημονικό συνέδριο και όχι σε forum, το οποίο εμφορείται από απόψεις που προσβάλουν τη γυναίκα. Ως εκ τούτου, ούτε ο Πρύτανης ούτε ο Αντιπρύτανης του Ιδρύματος θα συμμετέχουν στο εν λόγω Συνέδριο».

Από τη μεριά του και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποσύρει την ομιλία και τον χαιρετισμό, σημειώνοντας: «Το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου όπως και το κείμενο της πρόσκλησης εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν την συμμετοχή ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα.  Το ζητούμενο για μία κοινωνία που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την πολυετή οικονομική κρίση και την πανδημία είναι η πρόοδος και όχι η επιστροφή σε στερεότυπα άλλων εποχών». 

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν ακόμα η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, η οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ, κ.α.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ