Επικαιρότητα

Η ιστορία της πόλης μέσα από τα αρχεία της

Off

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανάδειξης της ιστορίας της πόλης των Ιωαννίνων από τον δήμο Ιωαννιτών, μέσα από τον εμπλουτισμό της υπηρεσίας του Αρχείου του δήμου. 

Η πολιτιστική δράση με τίτλο «Ψηφιακό – Οπτικο – ακουστικό Αρχείο» ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται και φιλοδοξεί να βάλει τα θεμέλια της οπτικοακουστικής ιστορίας της πόλης, μέσα από την ψηφιοποίηση βιντεοσκοπημένου υλικού, φωτογραφικού ή κινηματογραφήσεων, ηχογραφήσεων, κειμένων και εγγράφων. 

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες συλλέκτες και όχι μόνο, που τυχόν κατέχουν αρχειακό υλικό, να το διαθέσουν στο Αρχείο ώστε να ψηφιοποιηθεί. 

Ο σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της συγκέντρωσης αρχειακού υλικού και τις δυνατότητες αξιοποίησής του, για πολλαπλές δράσεις, όπως είναι οι εκθέσεις, οι εκδόσεις, η δημιουργία εικονικού μουσείου και άλλες, ενώ πρόσθεσε, πως σε επόμενο στάδιο θα αναζητηθεί και η καλύτερη πηγή χρηματοδότησης.

 

Δωρεές

Η υπεύθυνη του Αρχείου του δήμου, ιστορικός – αρχειονόμος Μαρία Παππά έδωσε το στίγμα της λειτουργίας της υπηρεσίας, κυρίως όμως στάθηκε στις πρόσφατες δωρεές που έχουν περιέλθει στο δήμο, εμπλουτίζοντας τα αρχεία του.

Μεταξύ αυτών τα αρχεία των οικογενειών Μακρή και Πυρσινέλλα με υλικό από το 1787 μέχρι το 1937, το ιδιωτικό αρχείο της οικογένειας Τζαβέλλα από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι το 1985 και δύο τελευταίες δωρεές από τους κ.κ Ευάγγελο Καραμπίνα και Θανάση Ζυγούρη αντίστοιχα. 

Ο μεν πρώτος δώρισε στο Αρχείο του δήμου το βιβλίο των πρακτικών των συνεδριάσεων του Λαϊκού Ηπειρωτικού Συνδέσμου των Φιλελευθέρων της περιόδου 1917-1923 και ο δεύτερος, δυο αντίγραφα χαρτών, το ένα του ιταλού πολεοδόμου Μπερνασκόνι και ένας γαλλικός χάρτης της περιόδου 1905-1908 αγνώστου συντάκτη. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση, την υπηρεσία και τη δυνατότητα δωρεάς αρχειακού υλικού οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό 26510-66493 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση archives@ioannina.gr.  

 

Η πρώτη εκδήλωση

Παράλληλα, ο κ. Ελισάφ ευρισκόμενος στο αρχοντικό της Ισμ. Τζαβέλλα, που έχει αναμορφωθεί, και φιλοξενεί την υπηρεσία Αρχείου του δήμου, έκανε γνωστό πως η προσπάθεια αξιοποίησης και ανάδειξης παρόμοιων κτιρίων της πόλης, συνεχίζεται και την επόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση στον αύλειο χώρο του συγκεκριμένου αρχοντικού.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου