Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 10:03
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιουνίου 2021
Πολιτισμός

«Από γιορτή σε γιορτή»: η Πασκαλιά της λευτεριάς – Η καλύτερή μου αρχιχρονιά

Off

Το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζει για πρώτη φορά την τοπογραφική (sitespecific) παράσταση  «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασχαλιά της λευτεριάς – Η καλύτερή μου Αρχιχρονιά» σε σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία  της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. 

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά δύο σημαντικών διηγημάτων του Γιαννιώτη λογοτέχνη Χρήστου Χρηστοβασίλη (1861-1937) που συνδέουν δύο κομβικής σημασίας γιορτές της ορθοδοξίας.

Δημοτικιστής, δημοσιογράφος και αργότερα βουλευτής, ο Χρηστοβασίλης, που έζησε και έγραψε τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, είναι μετά τον Κρυστάλλη, ο κυριότερος εκπρόσωπος της ηπειρωτικής βουκολικής λογοτεχνίας, που, όμως,  στην περίπτωσή του, την μπολιάζει με βαθύ λυρισμό και μια γνήσια μεταφυσική διάθεση η οποία και τον διακατείχε ως το τέλος της ζωής του. 

Η παράσταση  ακολουθεί ταυτόχρονα και την πορεία της ζωή του μέσα από την επιστολογραφία του που ήρθε στο φως μέσα από τη σπουδαία μελέτη και αρχειοθέτηση της εγγονής του Δροσιάς Κατσίλα, και φωτίζει πίσω από το έργο του, τον άνθρωπο.

 

Οι παραστάσεις

Παραστάσεις θα δοθούν στις 19-20 και 26-27 Ιουνίου (21:00) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο. 

Οι συντελεστές είναι: Σύλληψη-Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Σκηνογραφική Επιμέλεια -Κοστούμια:    Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου, Πρωτότυπη Μουσική & Ηχοτοπία:  Βασίλης Λαγδάς, Φωτισμοί:  Δήμητρα Αλουτζανίδου.

Ερμηνεύουν:   Μαρία Κεβρεκίδου, Αντώνης Χρήστου, Χρήστος Χρήστου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο  26510 25670  (ώρες 09:00’ – 15:00). Λόγω των συνθηκών covid 19, το ΔΗΠΕΘΕ καλεί όσους κάνουν κράτηση θέσεων να προσέλθουν στον χώρο της παράστασης νωρίτερα για την αποφυγή συνωστισμού. 

Ώρες προσέλευσης  20:00’ έως 21:.00. Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid-19.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ