Επικαιρότητα

Στην πρώτη γραμμή η πρωτογενής παραγωγή

Off

Φ. Αραμπατζή: Σταθερή βούληση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, να προασπίσουν την ελληνικότητα της φέτας και να πατάξουν τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων

 

Στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, βρίσκεται η πρωτογενής παραγωγή και δη ο αγροδιατροφικός τομέας, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη των επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων. Με τη δήλωση αυτή, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτ. Αραμπατζή, που βρίσκεται στα Ιωάννινα, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη από το πρωί της Τρίτης, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τον πρωτογενή τομέα, λίγες μόλις ημέρες μάλιστα μετά την επίσκεψη που προηγήθηκε, του προϊσταμένου της υπουργού, κ. Λιβανού, ο οποίος συνόδευσε τον Κυρ. Μητσοτάκη στην επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα. 

Στη «Δωδώνη»

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της κας Αραμπατζή στην περιοχή των Ιωαννίνων ήταν η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη της διοίκησης, παρουσία και του αντιπροέδρου της εταιρείας κ. Βιτάλη, που τυγχάνει και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία της φέτας. 

Μέσα στις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης, η κα Αραμπατζή έκανε γνωστό, ότι για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, η χώρα εμφάνισε θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, «…κάτι που είναι αδιάψευστος μάρτυρας για ό,τι προσφέρει ο αγροδιατροφικός τομέας στην ελληνική οικονομία».

Η προστασία της φέτας

Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση γύρω από την προστασία της φέτας, του «λευκού χρυσού» της χώρας, όπως είπε και η κα Αραμπατζή, σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον, με δεδομένη και την πρόσφατη περίπτωση του εντοπισμού και της επιβεβαίωσης, φέτας – μαϊμού, που παρασκευάστηκε από ελληνική βιομηχανία, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, με χρήση εισαγόμενου, «ελληνοποιημένου» γάλακτος. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 260.000 ευρώ με τη Διεπαγγελματική καταρχάς να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα και επί της ουσίας την ίδια την εφαρμογή της αυστηρής νομοθεσίας, ενώ δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που έκαναν λόγο από την αρχή, για ποινή – χάδι στην επιχείρηση.

Η κα Αραμπατζή, έκανε λόγο αρχικά για σταθερή βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, να προασπίσουν την ελληνικότητα της φέτας και να πατάξουν τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. «Είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζουν συνεχώς οι Επιτροπές ελέγχου, είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο κλάδος», σημείωσε για να κληθεί να σχολιάσει τις ενστάσεις πολλών εταιρειών του κλάδου των γαλακτοκομικών για ποινές, που είναι πολύ ελαφριές σε σχέση με τη βαρύτητα του αδικήματος.

«Ο νόμος Βορίδη είναι ο πιο αυστηρός που έχει υπάρξει ποτέ, όμως η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει τα χαρακτηριστικά της υποτροπής, επομένως δεν υπήρχε η αντικειμενική δυνατότητα για επιβολή μεγαλύτερου προστίμου. Αποτελεί όμως δέσμευση της κυβέρνησης, ότι όλες οι υποθέσεις των αθέμιτων πρακτικών, θα ξεστοκάρονται και θα αρχίσουν να εκδικάζονται και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του», ανέφερε ενδεικτικά.

«Κάτι κινείται…»

Ο Ι. Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, αφού έκανε λόγο για ξεχωριστή τιμή για την εταιρεία και τον κλάδο, από την επίσκεψη της κας Αραμπατζή, μετέφερε την εμπιστοσύνη του κλάδου στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και την εμπιστοσύνη, ότι τελικά θα ληφθούν και οι αποφάσεις και τα μέτρα που πρέπει για την προστασία του προϊόντος αφενός και για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας αφετέρου.

«Είναι ευτυχής η συγκυρία που η κα υφυπουργός βρέθηκε σήμερα στην εταιρεία, όπου βρίσκεται και ο πρόεδρός της κ. Ο’ Νιλ, συζητώντας το τετραετές πλάνο ανάπτυξης της ΔΩΔΩΝΗ. Ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τη φέτα. Η αγορά αρχίζει και βλέπει διαφορετικά το προϊόν μετά το νόμο Βορίδη, που μπορεί να αφορά τους καθ’ υποτροπήν παραβάτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μέχρι σήμερα είχαμε μηδέν πρόστιμα και σήμερα ανοίγει μία νέα σελίδα. Το σύστημα αρχίζει και κινείται και αυτό κάτι μας δείχνει», ανέφερε ο κ. Βιτάλης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου