Πολιτισμός

«Από γιορτή σε γιορτή» για δύο ακόμα παραστάσεις

Off

Επανέρχεται το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων καιστο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζει για δύο ακόμα παραστάσεις, σήμερα και αύριο την τοπογραφική (sitespecific) παράσταση  «Από γιορτή σε γιορτή: Η Πασχαλιά της λευτεριάς – Η καλύτερή μου Αρχιχρονιά» σε σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία  της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. 

Πρόκειται για την θεατρική μεταφορά δύο σημαντικών διηγημάτων του Γιαννιώτη λογοτέχνη Χρήστου Χρηστοβασίλη (1861-1937) που συνδέουν δύο κομβικής σημασίας γιορτές της ορθοδοξίας.

Δημοτικιστής, δημοσιογράφος και αργότερα βουλευτής, ο Χρηστοβασίλης, που έζησε και έγραψε τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, είναι μετά τον Κρυστάλλη, ο κυριότερος εκπρόσωπος της ηπειρωτικής βουκολικής λογοτεχνίας, που, όμως,  στην περίπτωσή του, την μπολιάζει με βαθύ λυρισμό και μια γνήσια μεταφυσική διάθεση η οποία και τον διακατείχε ως το τέλος της ζωής του. 

Η παράσταση  ακολουθεί ταυτόχρονα και την πορεία της ζωή του μέσα από την επιστολογραφία του που ήρθε στο φως μέσα από τη σπουδαία μελέτη και αρχειοθέτηση της εγγονής του Δροσιάς Κατσίλα, και φωτίζει πίσω από το έργο του, τον άνθρωπο.

 

Οι παραστάσεις

Οι παραστάσεις στις 26-27 Ιουνίου (21:00) δίνονται  στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι συντελεστές είναι:

Σύλληψη-Δραματουργική Επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Σκηνογραφική Επιμέλεια -Κοστούμια:    Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου, Πρωτότυπη Μουσική & Ηχοτοπία:  Βασίλης Λαγδάς, Φωτισμοί:  Δήμητρα Αλουτζανίδου.

Ερμηνεύουν:   Μαρία Κεβρεκίδου, Αντώνης Χρήστου, Χρήστος Χρήστου.

Ώρες προσέλευσης  20:00΄ έως 21:.00. Στην παράσταση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid-19.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου