Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 07:30
Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα

Δύο ταχύτητες και διαχωρισμοί.. εμβολίου

Off

Νέα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας με μεικτούς και αμιγείς χώρους σε καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, γήπεδα κ.α. με διαβαθμίσεις για κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και για εμβολιασμένους και μη, με στόχο αφενός να δώσει ώθηση στην αγορά και αφετέρου να ενισχύσει τους εμβολιασμούς.

Τα μέτρα μοιάζουν αρκετά πολύπλοκα οπότε θα κριθούν στην πράξη ενώ εισάγουν σε πιο διευρυμένη βάση τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων κάτι που έφερε ήδη και τις πρώτες αντιδράσεις.

Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ενώ παρέστη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη η οποία τόνισε ότι «καθώς διανύουμε πορεία ύφεσης στην πανδημία και περνάμε στο άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μάχη με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Για να πετύχουμε το τείχος ανοσίας προχωράμε σε μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού».

Για τον κ. Γεραπετρίτη ο πρώτος στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

«Εκείνο το οποίο στην πραγματικότητα εισηγούμεθα είναι η καθιέρωση μίας διαβαθμισμένης κάλυψης σε χώρους μη ουσιωδών υπηρεσιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, αλλά και ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, όπως είναι τα γήπεδα και τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Δηλαδή οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι είτε αμιγείς εμβολιασμένων, είτε μεικτοί χώροι.

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να βρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Εμβολιασμένοι δε, νοούνται εκείνοι που έχουν ήδη κλείσει τον εμβολιαστικό κύκλο και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την τελευταία δόση ή τη μοναδική δόση. Στους μεικτούς χώρους θα επιτρέπονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν ήδη κάνει τεστ, rapid ή μοριακό, και κατά τούτω υπάρχει η προβλεπόμενη προστασία.

Κάθε επιχείρηση από αυτές που ανέφερα θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή θα είναι μεικτή. Ουσιαστικά δηλαδή εναπόκειται στον ίδιο τον επιχειρηματία να επιλέξει εάν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό. Στην περίπτωση δε αυτή μετά από τη διενέργεια τεστ. Η δήλωση αυτή των επιχειρηματιών θα γίνεται σε μία κεντρική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η διαβάθμιση η οποία θα υφίσταται είναι για μεν τους αμιγείς χώρους από 75% έως 85% της συνολικής χωρητικότητας, για δε τους μεικτούς χώρους από το 25% έως το 75% της πληρότητας». 

«Η διαβάθμιση εξαρτάται από τον χώρο, δηλαδή το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται και βεβαίως αναλόγως του βαθμού επικινδυνότητας της συνάθροισης. Κατά περίπτωση δε στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει η υποχρέωση να αφορούν οι θεατές/πελάτες μάσκες. Είναι προφανές ότι στους μικτούς χώρους καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη υποχρέωση».

Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται από μια εφαρμογή ψηφιακή η οποία θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού. Οι κλειστοί χώροι και οι μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως είναι τα γήπεδα θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. 

Ειδικώς οι κλειστοί κινηματογράφοι και τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή, θα μπορούν να επιλέξουν να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους και να καταστούν αμιγείς χώροι.

 

Οι δύο τρόποι λειτουργίας

Ο Άδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στους δυο τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων σε κλειστούς χώρους:

-Τους αμιγείς χώρους, εκείνους δηλαδή στους οποίους θα συμμετέχουν μόνον εμβολιασμένοι με τις δυο δόσεις συν 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση ή με την μια δόση (αν είναι μονοδοσικό) συν 14 μέρες από την πρώτη δόση. Και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίοι έχουν ανοσία φυσική λόγω της ασθένειας που πέρασαν. Σε αυτούς τους αμιγείς χώρους θα μπορούν να συμμετέχουν και να βρίσκονται μόνον οι συγκεκριμένοι και για αυτό τον λόγο μπορούν στους κλειστούς χώρους να είναι περισσότεροι σε αριθμό, με μεγαλύτερη πληρότητα και χωρίς μάσκα.

Στις επιχειρήσεις (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ – πλην των κέντρων διασκέδασης),οι οποίες πρόκειται να επιλέξουν και να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα από τις 15 Ιουλίου και μετά –επαναλαμβάνω: οι αμιγείς κλειστοί χώροι θα λειτουργούν από τις 15 Ιουλίου – όταν και αναμένεται να είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται οι προσερχόμενοι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και το ΑΜΚΑ τους, και θα μπορεί η πλατφόρμα να ελέγχει την γνησιότητα αυτής της δήλωσης με πλήρη προστασία, φυσικά, των προσωπικών δεδομένων μέσα από την πλατφόρμα, οι αμιγείς χώροι θα λειτουργούν με 85% πληρότητα, χωρίς χρήση μάσκας. Στους κινηματογράφους και θέατρα η μάσκα είναι υποχρεωτική. Σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

-Τους μεικτούς χώρους. Τονίζω ότι από τους μεικτούς χώρους θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο κινηματογράφοι και θέατρα, όπως περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ που έχει κυκλοφορήσει από χτες, θα ανοίξουν από 1ης Ιουλίου.

Στους μεικτούς χώρους, λοιπόν, η πληρότητα γίνεται 50%. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και σε όλους τους χώρους φυσικά. Προηγούμενο αρνητικό τεστ είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους. Και ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων. Δηλαδή, στους κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ και των λοιπών, η πληρότητα, πλην των κέντρων διασκέδασης, είναι στους αμιγείς χώρους 85%, στους μεικτούς χώρους 50%.

Οι αμιγείς χώροι, ξεκινούν από 15 του μηνός και οι μεικτοί χώροι σε αυτή την κατηγορία, από 15 του μηνός, πλην των κινηματογράφων και των θεάτρων.

 

Οι ανοιχτοί χώροι

«Τώρα, στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων, πλην γηπέδων. Μιλάμε για ζωντανά θεάματα και ακροάματα. Στους αμιγείς χώρους έχουμε 85% πληρότητα χωρίς μάσκα. Στους μεικτούς χώρους πάμε στη διαβάθμιση αναλόγως του μεγέθους, διότι πρέπει να αποφύγουμε τον μεγάλο συνωστισμό. Γι’ αυτό γίνεται η διαβάθμιση, αναλόγως του μεγέθους» ανέφερε και διευκρίνισε:

Σε καταστήματα, σε χώρους όπου υπάρχει δυνατότητα λιγότερων των 1.000 καθήμενων θέσεων, η πληρότητα είναι στο 75%.

Σε χώρους που είναι κάτω των 5.000 καθημένων, η πληρότητα είναι στο 70%.

Σε χώρους που είναι κάτω από τους 15.000 καθήμενους. η πληρότητα είναι στο 65%.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους εφόσον είναι μεικτοί.

 

Τα κέντρα διασκέδασης

Και συνέχισε, για τα κέντρα διασκέδασης. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στα υπαίθρια και στα κλειστά κέντρα. 

Τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης ξεκινούν τη λειτουργία τους από την Παρασκευή 2 Ιουλίου. Δεδομένου όμως ότι μπορεί να είναι μόνο μεικτοί χώροι, καθόσον οι αμιγείς χώροι – το διευκρινίσαμε – ξεκινούν στις 15 Ιουλίου, όταν θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, από αυτήν την Παρασκευή 2 Ιουλίου στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης που θα λειτουργούν, η πληρότητα μπορεί να είναι έως 25% και χρειάζεται προηγούμενο αρνητικό rapid test υποχρεωτικό για όσους είναι μη εμβολιασμένοι.

Όσον αφορά τώρα στους αμιγείς χώρους, είτε κλειστούς, είτε υπαίθριους, των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν – είπαμε – από τις 15 Ιουλίου, η πληρότητα ανεβαίνει από το 25% στο 60%. Εάν δηλαδή κάποιος έχει κέντρο διασκέδασης μεικτό, θα έχει 25% πληρότητα. Αν έχει κέντρο διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, θα έχει 60% πληρότητα, πάλι εδώ επιτρέπεται να είναι όρθιοι και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των κέντρων διασκέδασης, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είπαμε προηγουμένως, ανέφερε.

 

Τα γήπεδα στις 15 Ιουλίου

Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 15 Ιουλίου. «Εδώ υπάρχουν μόνο αμιγείς χώροι. Στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρχει μίξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Οι λόγοι είναι προφανείς. Ο κόσμος είναι περισσότερος και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από έναν μη εμβολιασμένο στους εμβολιασμένους πάρα πολύ μεγαλύτερος με γεωμετρική πρόοδο. Άρα, στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα ισχύει η κατηγορία μόνο των αμιγώς εμβολιασμένων χώρων και νοσησάντων και άρα η λειτουργία τους ξεκινάει από τις 15 Ιουλίου».

«Εκεί η πληρότητα θα είναι 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και η ανήλικοι θα εισέρχονται με δήλωση self-test των γονέων. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους λόγους ότι έχουμε πολύ έντονη δραστηριότητα σε ένα γήπεδο και άρα, πρέπει να προσέξουμε εάν τυχόν κάποιος έχει ξεφύγει και ασθενήσει παρά το ότι είναι εμβολιασμένος, να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού».

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ