Επικαιρότητα

Η ώρα των αποφάσεων για τη χερσαία ζώνη του Λιμένα

Off

Το «καυτό» θέμα της διεκδίκησης από την τοπική κοινωνία της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα βρει μπροστά του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  Γιάννης Πλακιωτάκης, που φτάνει σήμερα το πρωί για περιοδεία στην Ηγουμενίτσα.

Ο υπουργός συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο θα επισκεφθεί στις 9:00 τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, κατόπιν στις 10:00 την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και στις 12:30 τον Δήμο Ηγουμενίτσας όπου θα συναντηθεί με τους δημάρχους Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

 

Διεκδίκηση

Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της περιοχής του Λιμένα που θεωρούν ότι είναι ζωτικές για την ανάπτυξη της Ηγουμενίτσας και της περιοχής και δεν έχουν σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες. Το θέμα έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει λυθεί από την Πολιτεία και πλέον υπάρχει ο κίνδυνος με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, με τη διαδικασία παραχώρησης που έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ, να  βρεθούν αυτές οι περιοχές στα χέρια ιδιωτών και όχι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε Σύβοτα και Πλαταριά.

Πάνω σε αυτά τα αιτήματα, αλλά με συγκεκριμένες κινήσεις και χρονοδιαγράμματα, αναμένουν σήμερα απαντήσεις από τον υπουργό.

 

Συλλογή υπογραφών

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο Δήμος Φιλιατών, οι φορείς και οι πολίτες ζητούν την άμεση εξαίρεση από την διαδικασία ιδιωτικοποίησης και την απόδοσή τους στους Δήμους των εκτάσεων της χερσαίας ζώνης που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες.

Οι εκτάσεις αυτές, όπως επισημαίνουν, αποτελούν ζωτικό χώρο για την Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα, την Πλαταριά και την Σαγιάδα, είναι χώροι άθλησης και πολιτισμού, είναι χώροι ελεύθερης κυκλοφορίας και ψυχαγωγίας και έχουν μεγάλη τουριστική, αναπτυξιακή και οικονομική σημασία για την περιοχή μας, τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για αυτό καλούν τους πολίτες και σε συγκέντρωση υπογραφών μέσω avaaz ενώ έχουν εξαγγείλει και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα δημοσιοποίησαν μία σειρά από ερωταπαντήσεις για την πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Όπως εξηγούν, το 2001, το Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας μετατράπηκε σε Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε., ενώ το 2002 υπεγράφη μεταξύ της ΟΛΗΓ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου η Σύμβαση Παραχώρησης, με την οποία μεταβιβάζονται αδιακρίτως και χωρίς εξαιρέσεις, όλα οι περιοχές που περιγράγονται, στην διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε. 

Αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης ισχύει και σήμερα. 

Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών ζητούν την άμεση τροποποίηση της από το 2002, σύμβασης παραχώρησης, ώστε να εξαιρεθεί από την διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε. το σύνολο των τμημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από κατοίκους και επισκέπτες και που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες και την άμεση απόδοση των τμημάτων αυτών στην πλήρη δικαιοδοσία των Δήμων. 

Θεωρούν δε ότι πρέπει άμεσα να καθοριστούν τα τμήματα που θα παραχωρηθούν στους Δήμους και στην τοπική κοινωνία, καθώς και αυτά που θα παραμείνουν στην δικαιοδοσία της ΟΛΗΓ Α.Ε. υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς. 

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου