Επικαιρότητα

Υποβαθμίζεται η Βελλά στον νέο χάρτη της εκπαίδευσης

Off

Ένα νέο τοπίο δημιουργεί για τη Βελλά και τα Ιωάννινα η νέα πολιτική της κυβέρνησης για την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Και το νέο αυτό τοπίο έχει προδιαγραφές υποβάθμισης σε σχέση με όσα ισχύουν ως σήμερα, αφού δεν περιλαμβάνει την ανώτατη σχολή για την οποία πολλοί μόχθησαν ώστε να υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την Τετάρτη το νομοσχέδιο για την «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Στις διευκρινίσεις που δόθηκαν με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων για τον τρόπο που αναβαθμίζεται η ποιότητα του κλήρου, επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να εκσυγχρονίσει και να οργανώσει εξ ολοκλήρου και σε νέα βάση την δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και ανώτατη εκκλησιαστική εκπαίδευση, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του κλήρου.

Συγκεκριμένα, η δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση εντάσσεται στη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπό την εποπτεία του κράτους, ενώ τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές των εκκλησιαστικών σχολείων θα επιλέγονται βάσει κριτηρίων, οδηγώντας στη συνολική αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, δημιουργούνται τρεις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ), μέσω της μετατροπής υφιστάμενων εκκλησιαστικών σχολείων, οι οποίες θα αποτελούν δομές μεταδευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με διετές πρόγραμμα σπουδών. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί ένας κληρικός από το δημόσιο θα είναι η κατοχή Διπλώματος ΣΜΥΚ ή πτυχίου Α.Ε.Ι., δίνοντας τέλος στο φαινόμενο μισθοδοσίας αποφοίτων δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου ως κληρικών.

Για τις αλλαγές στον χάρτη της ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του χάρτη της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης συνενώνονται οι δυνάμεις των υφιστάμενων δομών ανώτατης εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Ο αριθμός των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών μειώνεται από τέσσερις σε δύο, οι οποίες θα λειτουργούν στην Αθήνα και την Κρήτη, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.

Όπως αναφέρεται: «Εξορθολογισμός μέσω συνένωσης δυνάμεων και μεταφορά τους σε αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ. Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2 (μένουν οι ΑΕΑ σε Αθήνα και Κρήτη και απορροφούν τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη).

Κατά συνέπεια καταργείται η Ακαδημία της Βελλάς και δημιουργείται ως ειδική μεταδευτεροβάθμια δομής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης μία Σχολή Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών, σε μετατροπή του εκκλησιαστικού σχολείου, όπως θα γίνει και στην Κρήτη ενώ η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή: θα λειτουργεί και ως εκκλησιαστικό Λύκειο και ως ΣΜΥΚ.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μία περίοδο που η Βελλά αναπτυσσόνταν ως ένα σύγχρονο κέντρο εκκλησιαστικών σπουδών με σχέδια και για επαγγελματική εκπαίδευση, τα οποία προφανώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά είναι φανερό ότι αποδυναμώνουν το στίγμα συνολικά της Βελλάς.

Το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές δεν ήρθαν έγκαιρα για διαβούλευση και στην τοπική κοινωνία, η οποία είναι επί δεκαετίες συνδεδεμένη με τη Βελλά, έκαναν ακόμα πιο αρνητικό το κλίμα, όπως εκφράστηκε και με τις δεκάδες ανακοινώσεις κατά της υποβάθμισης της σχολής τις προηγούμενες ημέρες.

Το αν θα αλλάξει κάτι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου είναι σε αυτή τη φάση άγνωστο, αλλά συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

 

 

Να συνεχιστεί

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κκ Καλλίνικος όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ι.Μ. Άρτας, συμμετείχε την Τετάρτη 23 Ιουνίου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και παρενέβη υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προταθεί προς τη νομοθετούσα Πολιτεία, να συνεχιστεί όχι με τοπικιστικά, αλλά αξιολογικά κριτήρια η λειτουργία της πρώτης και ιστορικής Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά Ιωαννίνων, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου