Επικαιρότητα

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει και άλλους φόρους

Off

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιχτούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, σε χαμηλές και μεσαίες κατά κανόνα εισοδηματικά περιοχές, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,

η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει μια σειρά από φόρους και τέλη (για παράδειγμα, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόροι και τέλη μεταβίβασης ακινήτων, τέλη μεταγραφής και κτηματογράφησης, κ.ο.κ), ζητούν να λάβουν 40 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. 

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο Κ. Μπάρκας., ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε μόνο για τη μη επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ στις περιοχές που θα καταγραφεί αύξηση των αντικειμενικών αξιών.      

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη παρουσίαση των αναπροσαρμογών των αντικειμενικών αξιών, που επιφέρει αύξηση αντικειμενικών τιμών στο 60% των οικιστικών ζωνών της χώρας, δεσμεύθηκε μόνο για τη μη αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις περιοχές.

Εντούτοις, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α δεν είναι ο μοναδικός φόρος που σχετίζεται με την ιδιοκτησία ακινήτων. Έτσι, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ειδικά σε χαμηλές και μεσαίες, κατά κανόνα, εισοδηματικά περιοχές, θα οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις στα λαϊκά εισοδήματα. Ενδεικτικά, αναφέρεται η αύξηση που επιφέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες στο Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων,  στα τέλη μεταγραφής, κτηματογράφησης κ.ο.κ.

Μάλιστα, σε απάντηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Οικονομικών συνέδεσε τον χρόνο αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με την επιστροφή στην κανονικότητα και το ξεπέρασμα της κρίσης από την πανδημία. Για τον κ. Σταϊκούρα λοιπόν, επανήλθε η «κανονικότητα», αφού προχώρησε σε αύξηση των αντικειμενικών, όταν το σύνολο των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων της χώρας βιώνει ακόμη την αβεβαιότητα, καθώς τα μηνύματα τόσο από την πανδημία, όσο και από την οικονομία, μόνο ευοίωνα δεν είναι.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση που επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε λοιπούς, πλην του ΕΝ.Φ.Ι.Α., φόρους και τέλη ειδικά για όσους ανήκουν σε χαμηλή και μεσαία εισοδηματική κατηγορία.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ