Επικαιρότητα

Ραντεβού την Τετάρτη στο υπουργείο για τη χερσαία ζώνη

Off

Ραντεβού την Τετάρτη στο υπουργείο δίνουν οι δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών ώστε να διευκρινισθεί τι κερδίζει η τοπική κοινωνία από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού ενώ τα δημοτικά συμβούλια θα αποφασίσουν αν ικανοποιούνται ως προς τα αιτήματά τους από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη την Πέμπτη.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας κάνει έναν απολογισμό της συνάντησης 

στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηγουμενίτσας στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας Ιωάννης Γόγολος, ο επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας Θωμάς Δημητρίου,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δονάτος Μαρτίνης, η Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αλκιβιάδης Λάμπρου, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε. Αθανάσιος Πορφύρης.

Όπως αναφέρει, κύριο θέμα της συνάντησης ήταν «το φλέγον ζήτημα της διεκδίκησης  από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, τμημάτων της χερσαίας ζώνης που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες και δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες. Εν όψει της μεταφοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε. σε ιδιώτη, το ζήτημα απόδοσης στους Δήμους αυτών των τμημάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη και αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της οποίας τα συμφέροντα απειλούνται». 

«Ο κ. Πλακιωτάκης δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά στην οριστική επίλυση του ζητήματος και μάλιστα εντός του προσεχούς διμήνου υιοθετώντας το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων, με ανοιχτό μόνο το ζήτημα του πάρκινγκ και του παλιού τελωνείου, ζητήματα τα οποία αποτελούν κόκκινες γραμμές για τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Αμφότεροι οι Δήμοι ζήτησαν συντομότερο χρονοδιάγραμμα με άμεσες ενέργειες, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης τα όσα οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν».

Προκειμένου να διευθετηθεί και το εν λόγω ζήτημα, την προσεχή Τετάρτη οι δύο Δήμαρχοι πρόκειται να μεταβούν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα διαμορφωθεί και η τελική πρόταση του Υπουργείου.  

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις τα Δημοτικά Συμβούλια Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα συνεδριάσουν, προκειμένου να εκτιμήσουν αναλόγως τα δεδομένα.

 

Η αξιοποίηση των λιμανιών

Στο μεταξύ, στους άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη σύνδεση των θαλασσίων μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2021, στο «Μέγαρο» Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης:

«Στο πλαίσιο της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, προχωράμε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση και ανάδειξη του πολλαπλού ρόλου κρίσιμων εμπορικών λιμένων της χώρας και κυρίως του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών

Επικαιροποιήσαμε τις κατευθύνσεις μας στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, ώστε να αποτυπωθεί με σαφήνεια η προτεραιοποίηση των λιμένων και των αναγκαίων συνοδών υποδομών για την καλύτερη σύνδεση με λοιπά χερσαία οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα»

Κι ακόμα:

«Νομοθετήσαμε και σύντομα θα έχουμε σε ΚΥΑ το πλαίσιο για την Εθνική Πλατφόρμα PortCommunitySystem, σε συνεργασία με το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουμε συντονισμένα και με την επιτελική ευθύνη του κράτους σε ψηφιακές διευκολύνσεις στη σύγχρονη λειτουργία των λιμένων, επιτυγχάνοντας σύγχρονη εξυπηρέτηση, οικονομίες κλίμακας και το στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού κρίσιμων λειτουργιών. Εδώ η στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς είναι κρίσιμη και αρωγοί σε αυτό θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι όπως το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ΕΒΕΠ, οι πράκτορες, η Διεθνής Ναυτική Ένωση, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλοι. Η χρηματοδότηση του έργου έχει διασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας, αναφέρθηκε και στη νέα προσέγγιση στο ζήτημα των μεταφορών και των υποδομών:

«Για πρώτη φορά», τόνισε, «στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 καταφέραμε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσουμε το αυτονόητο των θαλασσίων μεταφορών με τις υποδομές, ακόμη και εκτός διευρωπαικού δικτύου, προωθώντας αυτό που γνωρίζουμε ως θαλάσσιοι διάδρομοι. Επενδύονται πάνω από 145 εκ ευρώ σε λιμενικές υποδομές νησιωτικών περιοχών και ταυτόχρονα, για πρώτη φορά διασφαλίζεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το εθνικό και διαπεριφερειακό δίκτυο της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας με πάνω από 150 εκ ευρώ για τα πρώτα 2 χρόνια του ΕΣΠΑ 2021-2027».

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου