Επικαιρότητα

Μαθαίνοντας τη γεωλογία του Σμόλικα και της Τύμφης

Off

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια πεδίου εκλαϊκευμένης γεωλογίας στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων. 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη γεωλογία και τη γεωμορφολογία των δύο μεγάλων βουνών του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, του Σμόλικα και της Τύμφης, δύο βουνών που ενώ είναι τόσο κοντά είναι ταυτόχρονα τόσο διαφορετικά. 

Στο Σμόλικα και συγκεκριμένα από το Καταφύγιο Παλιοσελλίου έως τη Δρακόλιμνη, στις 23 Ιουνίου αναπτύχθηκε η θεματική ενότητα: «Οι οφιόλιθοι και η ιδιαίτερη γεωλογία του Σμόλικα», ενώ στην Τύμφη και συγκεκριμένα κατά μήκος της χαράδρας του Βίκου στις 29 Ιουνίου αναπτύχθηκε η θεματική ενότητα «Η ιδιαίτερη γεωλογία & γεωμορφολογία της χαράδρας του Βίκου».

Στον Σμόλικα οι συμμετέχοντες έμαθαν για όλες τις διεργασίες που συντελέστηκαν στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της γης οι οποίες και οδήγησαν στον σχηματισμό του δεύτερου σε ύψους βουνού της χώρας μας, ενώ κατά τη διάσχιση της  χαράδρας του Βίκου μπροστά στα μάτια των συμμετεχόντων ξεδιπλώθηκε ολόκληρη η «πρόσφατη» ιστορία της γης από το σχηματισμό των δολομιτών στη βάση του φαραγγιού έως και τους νεότερης ηλικίας ασβεστόλιθους των κορυφών της Τύμφης. Παράλληλα δόθηκαν ερμηνείες και επεξηγήσεις για το πολύπλοκο υδρολογικό δίκτυο  της Τύμφης και τον μηχανισμό τροφοδοσίας των πηγών στον Ποταμό Βοϊδομάτη. 

Την παρουσίαση της γεωλογίας και γεωμορφολογίας ανέπτυξαν οι Ευάγγελος Νικολάου και Παναγιώτης Πάσχος, Δρ. Γεωλόγοι από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών- Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου, ενώ τη σύνδεση της γεωποικιλότητας με την βιοποικιλότητα ανέπτυξε ο Χαρ. Παπαϊωάννου, Δρ. Βιολόγος (Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ- Γεωπάρκο Βίκου- Αώου).

Η διοργάνωση έγινε από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ, ως φορέα λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου και η ανάπτυξη των θεμάτων από ειδικούς επιστήμονες. 

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου