Πολιτισμός

Στην Ύδρα το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την Ελληνική Γλώσσα

Off

Με μέτρα, μείωση του αριθμού των ατόμων που θα το παρακολουθήσουν δια ζώσης, και ενίσχυση της διαδικτυακής μετάδοσης, ξεκινά αυτή την Κυριακή 11 Ιουλίου, στην Ύδρα το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, και με τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης (The Circle of Hellenic Academics in Boston). 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα από 11-14 Ιουλίου στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών "Mελίνα Mερκούρη". Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ύδρας. Υποστηρίζεται επίσης από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα μεταδίδεται και ζωντανά από την Ύδρα, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. 

Το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα τιμά και ενδυναμώνει τον θεσμό του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Καθηγητές και ερευνητές από 17 διαφορετικά Πανεπιστήμια δίνουν φέτος το παρόν σε αυτό το ιδιαίτερο και προσαρμοσμένο στην πανδημία Δ.Θ.Π. Συμμετέχουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι Αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος, Σταύρος Νικολόπουλος (Ιωαννίνων) και Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Θράκης), οι Κοσμήτορες Τζένη Παγγέ (Ιωαννίνων), Σταυρούλα Τσιπλάκου (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Martina Möllering (Macquarie University), η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. Κατερίνα Πλακίτση (Ιωαννίνων), οι Καθηγητές Νικόλας Πρεβελάκης (Harvard University), Έλενα Παναρίτη (Visiting Professor Stanford University), Αγγελική Ρόζη (Πάτρας), Ηλίας Τεμπέλης, (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ΕΑΠ) κ.ά. 

Ακαδημαϊκές ιδιότητες έχουν και τα πολιτικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ), o Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης (ΕΚΠΑ), ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννης Χρυσουλάκης (ΕΚΠΑ), ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Δ. Κουκουδάκης (Σχολή Ευελπίδων), ο Dr. Πάνος Λασκαρίδης (επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιώς). Πολύ σημαντικές είναι οι συμμετοχές πανεπιστημιακών από τον χώρο της Γλωσσολογίας και της Ελληνικής Γλώσσας. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι κ.κ. Ζωή Γαβριηλίδου (Δημοκρίτειο Θράκης), Μαρίνα Τζακώστα (Κρήτης), Σμαράγδα Παπαδοπούλου (Ιωαννίνων), Πηνελόπη Βουγιουκλή – Καμπάκη (Θράκης), Νίκος Παντελίδης και Αθανάσιος Μιχάλης (ΕΚΠΑ), Μαριάννα Κατσογιάννου (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Patricia Koromvokis (Macquarie University),  Ioanna Lekakou (Ocean County College, NJ), Νίκος Μαθιουδάκης (Granada University) και η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος. Συμμετέχουν τέλος, νέοι ερευνητές ή/και διδάσκοντες όπως οι  κ.κ. Θοδωρής Παπαϊωάννου (Université Paul-Valéry Montpellier, Study in Greece), Δημήτρης Βαρδαβάς (Πανεπιστήμιο Κίνγκστον), Αντώνης Μαλλίδης (απόφοιτος Νομικής Σχολής ΔΘΠ), Δημήτριος Παυλίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ), Αγγελική Βενετσάνου (Αιγαίου), Κατερίνα Παναγιώτου (ΕΑΠ, ΑΠΘ), Παναγιώτης Δούρος (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής),  καθώς και η Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος και  κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Stendhal University – Grenoble. 

Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

 

Τα μέτρα

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα – ο αριθμός των οποίων φέτος λόγω της κατάστασης έχει περιοριστεί δραστικά – έχουν ενημερωθεί και με εσωτερική αλληλογραφία για τα μέτρα τα οποία θα ισχύουν τις ημέρες του προγράμματος, καθώς και για τα προαπαιτούμενα της ακτοπλοϊκής μετάβασης στην Ύδρα. 

Επιπλέον, η Οργανωτική Επιτροπή έλαβε την απόφαση να ενισχύσει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του προγράμματος, με τη δημόσια κοινοποίηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://summerschool.ac.uoi.gr/ των links μετάδοσης και παρακολούθησης των εργασιών της κάθε ημέρας, καθώς και της διεύθυνσης του καναλιού του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στο YouTube, όπου επίσης, θα εμφανίζεται η ροή της κάθε ημέρας. Πιστοποιητικό αναγνώρισης συμμετοχής θα λάβουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα.

Σε διαρκή συνεννόηση με τον δήμο Ύδρας και το Κουλούρειο Νοσοκομείο του νησιού, θα τηρηθούν τα μέτρα τα οποία απαιτούνται εντός και εκτός της αίθουσας με αυστηρότητα (θερμομέτρηση, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αντισηπτικού χεριών, τήρηση αποστάσεων).

 Οι ενδιαφερόμενες/οι να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από την Ύδρα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα links (ανά ημέρα), ή να επισκεφθούν το κανάλι στο YouTube, όπου επίσης, θα μεταδίδεται η ροή της κάθε ημέρας. Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://summerschool.ac.uoi.gr/. 

1η ημέρα (Κυριακή 11/7/2021 – 19:45)

Link: https://youtu.be/zkCnKcJ-ib4

2η ημέρα (Δευτέρα 12/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/Uoz18gHK41Y

3η ημέρα (Τρίτη 13/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/Ic7-VvB5UWA

4η ημέρα (Τετάρτη 14/7/2021 – 09:00)

Link: https://youtu.be/RXtvKCeB1TA

Η διεύθυνση του καναλιού στο YouTube είναι: https://www.y outube.com/channel/UC SEGSJqULkVhq8V6zNiMshQ.

 

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου