Ελλάδα

Ξεκινάει το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης

Off

Από αύριο ξεκινάει εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Από την Παρασκευή οι δικαιούχοι των παροχών σίτισης ρεύματος και στέγασης, θα μπορούν να ελέγξουν μόνοι τους ηλεκτρονικά ή μέσω των Κέντρων εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εάν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Όσοι δεν συμπεριλαμβάνονται, θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις έως τις 3 Ιουλίου.
Από αύριο, ακόμα θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο πρόγραμμα «Taxis» του υπουργείου Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες που θέλουν να εντάξουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα παροχής στέγης. 
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, τέλος θα διανεμηθούν μέσω των ΚΕΠ οι κάρτες σίτισης.
Επίσης θα υποβληθούν στη ΔΕΗ οι κατάλογοι με τους δικαιούχους της παροχής δωρεάν ρεύματος, ενώ από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επανασύνδεση των συνδέσεων που έχουν διακοπεί.
Αυτά για τους χρόνους. Για τις αιτήσεις τώρα, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, υποβλήθηκαν 300.226 αιτήσεις, για 633.288 άτομα. 
Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου υποβλήθηκαν 90.000 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 66.442 που αφορούν 30.575 οικογένειες ή 87.541 άτομα.
Στο πρόγραμμα αυτό, καταβάλλονται στον εκμισθωτή 70 ευρώ τον μήνα για κάθε μεμονωμένο άτομο, που προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ τον μήνα.
Στο πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος, υποβλήθηκαν 140.366 αιτήσεις από τις οποίες πληρούν τα κριτήρια 89.288 οικογένειες με 212.216 άτομα. Στους δικαιούχους παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα 300 kWh το μήνα και 1.200 kWh το τετράμηνο μέχρι τις 31/12/15.
Στο πρόγραμμα παροχής της δωρεάν σίτισης, υποβλήθηκαν 293.786 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 233.198 αιτήσεις για 145.359 οικογένειες με 349.825 άτομα.
Η επιδότηση σίτισης γίνεται με κάρτα, η οποία εκδίδεται από την Εθνική Τράπεζα. Η κάρτα περιέχει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ τον μήνα για το μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ τον μήνα.
Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, η συνολική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, είναι 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει και καμπάνια ώστε να προσελκυσθούν καταστήματα που θα κάνουν εκπτώσεις, που θα αυξήσουν τις αξίες που περιλαμβάνονται στα κάρτες.
Η Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε από τη μεριά της ότι η επιλογή των δικαιούχων, έγινε με βάση τα εισοδήματα τα οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 4.500 ευρώ το έτος για τετραμελή οικογένεια. Υπάρχει, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που χρειάζεται υποστήριξη οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ και βρίσκονται κάτω από αυτό το επίπεδο.
Αναμένεται να γίνει η καταγραφή τους με τη συνεργασία της Εκκλησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων.

 

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου