Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 04:36
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2015
Ήπειρος

Με το βλέμμα σε όποιον έχει ανάγκη

Off

Εκστρατεία καθαρισμού των εξωτερικών χώρων του ΚΕΠΑΒΙ έκαναν χτες τα μέλη του συμβουλευτικού σταθμού, της θεραπευτικής κοινότητας και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, και οι οικογένειές τους, οι εθελοντές και το προσωπικό των δομών, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνουν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών που είναι στις 26 Ιουνίου.
Η παρέμβαση έγινε σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΠΑΒΙ και τον Δήμο Ιωαννιτών και ο στόχος της δεν ήταν μόνο ο καθαριότητα του χώρου στον οποίο στεγάζεται και το ΚΕΘΕΑ, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών όπως τόνισε η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Γιώτα Παναγιωτίδου. Αναφέρθηκε, επίσης στο συνολικό έργο που γίνεται καλώντας τον κόσμο να σκεφτεί πως ο πρώην χρήστης είναι ο άνθρωπος ο δικός μας: το παιδί μας, ο φίλος μας, ο συγγενής μας.
«Το στίγμα μας είναι η ένταξη» είναι το κεντρικό σύνθημα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας. Στο πλαίσιο αυτό, η 5η ποδηλατοδρομία (γύρος της λίμνης) θα γίνει αύριο 26 του μήνα με εκκίνηση στις 18:30 από την Κεντρική Πλατεία και τερματισμό στην συμβολή των οδών Καραμανλή και Παραλιμνίου (Μώλος).
Θα ακολουθήσει συναυλία από την μπάντα «ΚΕΘΕΑ Στροφή» και τα τοπικά συγκροτήματα «Crossroads», «Αλέξης Σουρλής και Σουρεαλιστές».

Προβλήματα
Την ανάγκη για πολύπλευρες παρεμβάσεις στον τομέα των ναρκωτικών και ελλείψεις πόρων σε μια περίοδο νέων αναγκών και προκλήσεων, καταγράφει στο μεταξύ, ο απολογισμός του ΚΕΘΕΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, που δημοσιοποιήθηκε χτες. Η μεγαλύτερη δυσκολία για τον οργανισμό αποτελεί η συνεχής μείωση του προσωπικού του, ενώ άμεσος είναι ο κίνδυνος να παύσει η λειτουργία 7 καινοτόμων μονάδων του που αντιμετωπίζουν τη διπλή διάγνωση. 
Ο κίνδυνος αυτός αφορά τα  επτά Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ (μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων), που μέσα στο έτος υποστήριξαν 1.463 άτομα, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της στελέχωσής τους. Τα Κέντρα ξεκίνησαν στα μέσα του 2013 με πόρους του ΕΣΠΑ και στόχο τη θεραπευτική υποστήριξη  των ατόμων με διπλή διάγνωση και των οικογενειών τους. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του ΚΕΘΕΑ προς το Υπουργείο Υγείας, δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχιση  λειτουργίας τους μετά τα μέσα Ιουλίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτούνται. Τα Κέντρα φιλοξενούνται σε προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ και μόνη προϋπόθεση  για τη συνέχισή τους είναι η διασφάλιση της στελέχωσής τους, με 42 μέλη θεραπευτικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. H παύση λειτουργίας των Κέντρων θα σημάνει την παλινδρόμηση μιας εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας σε συνθήκες εξάρτησης, έξαρσης της ψυχικής ασθένειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σημειώνει το κέντρο.
«Ζητάμε να ενταχθούν από 1η Ιανουαρίου του 2016 στον προϋπολογισμό και το τακτικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ, τα άτομα που απασχολούνται στα Κέντρα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους» ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς σε συνέντευξη που έδωσε χτες.
Η  μείωση συνολικά του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ  ανέρχεται από το 2009 μέχρι σήμερα σε 95 άτομα. Στο τέλος του 2014  το ΚΕΘΕΑ διέθετε 467 εργαζόμενους, κατανεμημένους σε περισσότερες από 100 μονάδες πανελλαδικά, καθώς το δίκτυο υπηρεσιών του οργανισμού είναι αποκεντρωμένο και χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωγραφική διασπορά: 23 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα.
Η μείωση του προσωπικού σε συνδυασμό με την απουσία έγκρισης προσλήψεων εδώ και μία δεκαετία σχεδόν έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση πολλές μονάδες, ιδίως στην περιφέρεια αλλά και σε χώρους παρέμβασης με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως οι φυλακές.  Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συνεχή αιτήματα για νέες υπηρεσίες από 15 περιοχές της χώρας,  ούτε να υλοποιήσει πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις του οι οποίες έχουν ενταχθεί και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2014-16, εφόσον αυτό ποτέ εφαρμοστεί.  
Συγχρόνως, η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ μειώνεται από έτος σε έτος, ενώ, μέχρις στιγμής  για το 2015 πιστώνονται στον Οργανισμό μόνο τα κονδύλια που αντιστοιχούν στις δαπάνες  μισθοδοσίας των εργαζομένων και όχι στις άλλες ανάγκες του.
Οι χρήστες
Ως προς τα στοιχεία, οι χρήστες που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ το 2014 ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες (86,3%), ελληνικής υπηκοότητας (90,4%), με μέση ηλικία ήταν τα 30,2 έτη. Η διαδρομή τους στη χρήση άρχισε κατά μέσο όρο στα 16. Ένας  στους δύο δεν έχει απολυτήριο λυκείου, 6 στους 10 είναι άνεργοι  και 2 στους 10 έχουν περιστασιακή ή επισφαλή εργασία. Σε ποσοστό 17,6% είναι άστεγοι ή διαμένουν σε προσωρινή στέγη. Τέσσερις  στους 10  αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως ηπατίτιδα και ορθοπεδικά και 6 στους 10 έχουν νοσηλευτεί στο παρελθόν. Τα 3/4 αναφέρουν συλλήψεις, κατά μέσο όρο 5, ενώ το 1/4 όσων είχαν συλληφθεί φυλακίστηκαν.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, αύξηση παρουσιάζει η χρήση κάνναβης ως κύριας ουσίας κατάχρησης. Αν και η επικρατέστερη κύρια ουσία κατάχρησης εξακολουθεί να είναι η ηρωίνη, σε ποσοστό 54,5%, τα ποσοστά αναφοράς της μειώνονται  σταθερά τα τελευταία χρόνια χρόνια. Αντίθετα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφεται αύξηση της επικράτηση της κάνναβης ως κύριας ουσίας κατάχρησης, από 20,5% το 2011 σε 32,1% το 2014, θέτοντας νέες προκλήσεις σε επίπεδο πρόληψης και θεραπείας.
Μέσα στη χρονιά η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, και το ΚΕΘΕΑ προσέφερε συνολικά 8.000 θέσεις θεραπείας σε χρήστες ουσιών οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια: σε μονάδες άμεσης πρόσβασης, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε συμβουλευτικούς σταθμούς στην κοινωνία, σε μονάδες ψυχικής απεξάρτησης, στη φάση της  κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Υποστήριξε επίσης 6.500 μέλη οικογενειών, γονείς, συντρόφους, αδέλφια και παιδιά χρηστών. 

Ο υπουργός
Στηρίζουμε το δικαίωμα των ατόμων που έχουν εμπλακεί με την κατάχρηση ουσιών στην απεξάρτηση, αναφέρει στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός
«Εστιάζουμε στον τομέα πρόληψης της εξάρτησης με στόχο την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στο νεανικό πληθυσμό.
Εφαρμόζουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, στοχεύοντας αφενός στην εξάλειψη της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης και αφετέρου στη στήριξη των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής προσέγγισης και απεξάρτησης.
Προωθούμε ένα νέο μοντέλο συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των δομών με επίκεντρο τον θεραπευόμενο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η συνέχεια της φροντίδας.
Στηρίζουμε την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων ως μέτρο ενίσχυσης του θεραπευτικού αποτελέσματος και πρόληψης της υποτροπής», αναφέρει ο κ. Ξανθός.
Προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, είναι η στήριξη των δομών πρόληψης κατά των ναρκωτικών και των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς και των ίδιων των συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης για αλλαγή τρόπου ζωής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ