Αποχρώσεις

Αποχρώσεις

Off

Η σιωπηρή απόγνωση, κρίνει τις εξελίξεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί πλήγμα αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους. Το πλήγμα θα απειλήσει και την ίδια την κυβέρνηση, αν βρεθούν παραπάνω από δέκα βουλευτές και των δύο κομμάτων της, που θα ψηφίσουν αρνητικά. Είναι βέβαιο τότε ότι θα πάμε σε εκλογές.
Ας προσέξουμε όμως δύο σημεία, από το κοινωνικό και το πολιτικό επίπεδο.
Τα μέτρα που έχουν διαρρεύσει, άσχετα με το αν θα περιληφθούν όλα στην τελική συμφωνία, είναι βέβαιο ότι απέχουν πολύ από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ ή της φορολόγησης της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν λάβει ένα συμβολικό χαρακτήρα. Πολύς κόσμος ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς για τα ακίνητα και το αφορολόγητο. Η μεσαία τάξη, ειδικά το φτωχό της μέρος, υπολόγισε ακριβώς πόσα χρήματα χάνει από αυτά τα μέτρα και επέλεξε να «μαυρίσει» την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά.

Απομόνωση

Το κρίσιμο μέτρο για τις εξελίξεις δεν θα είναι μόνο η τάση της μεσαίας τάξης. Θα είναι και όσοι δεν έχουν πρόσβαση πια σε χρήμα, θεσμούς ή κοινωνικές σχέσεις. Οι φτωχοί, οι αποκλεισμένοι, οι άνεργοι, οι απομονωμένοι κάθε είδους, δεν κρίνουν μόνο από τη φορολογία την πολιτική. Την κρίνουν με βάση και το βαθμό απόγνωσής τους. Μία νέα κυβέρνηση θα τους αλλάξει δρόμο, θα τους δώσει μία κατεύθυνση;
Δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Η εμμονή στη συμφωνία, παγιδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, παγιδεύει όμως και το υπόλοιπο πολιτιστικό σύστημα που είναι υπέρ της Ευρώπης. Αν οι εταίροι ξέρουν ποιο είναι το καλό της Ελλάδας, όπως λέει η αντιπολίτευση που μέχρι σήμερα δεν έχει βρει ούτε ένα ψεγάδι στην τρόικα, τότε πού θα σηκωθούν αναχώματα και για ποιους στην Ελλάδα; Ειδικά η κουβέντα περί μειωμένου ΦΠΑ ή φοροελαφρύνσεων, που δήθεν είναι κομβική και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ειδησεογραφίας, δεν αγγίζει ένα τεράστιο τμήμα της κοινωνίας. Μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς θα ξυπνήσουν αύριο το πρωί. Αυτό το πλήθος, η συμπεριφορά του, θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις σε μεσοπρόθεσμο χρόνο.

Άμεσο το πολιτικό

Παρ’ όλα αυτά, η αναντιστοιχία προβλέψεων και έργων, απειλεί άμεσα την επιβίωση της κυβέρνησης. Εδώ ταιριάζει το όπως στρώνεις, έτσι και κοιμάσαι. Ας πρόσεχαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση, προς το παρόν είναι εντελώς αδύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Δεν λέει τίποτα νέο, δεν θέτει κανέναν όρο για αλλαγή πορείας. Υπερασπιζόμενη το μνημόνιο, υπερασπίζεται ακόμα τις απολύσεις στο Δημόσιο, ή τις μειώσεις των συντάξεων. Δεν αρκούν αυτά για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. 
Τι αντιφατική κατάσταση. Σίγουρα όμως και μία κατάσταση που γεννά νέα δεδομένα, συνεχώς. Για να δούμε…

 

Το βράδυ στο ραδιόφωνο

Το βράδυ προσπαθώ να ανοίξω ραδιόφωνο. Δεν είναι εύκολο. Αν ανοίξεις τον ήχο μπορεί να ξυπνήσεις τον κόσμο που κοιμάται. Αλλά και η μπάντα είναι άδεια από ανθρώπους. Τα ραδιόφωνα απέλυσαν σχεδόν όλους τους παραγωγούς στην κρίση για να «επιβιώσουν» με αποτέλεσμα η επιλογή της μουσικής να μοιάζει σαν μηχανή, σαν ένα ψυγείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η μουσική δεν λειτουργεί. Λειτουργεί. Το ραδιόφωνο έχει αυτήν την ιδιότητα να εισβάλλει στη ζωή σου. Όχι να την κατακλύζει όπως η τηλεόραση που απαιτεί από εσένα να καθηλωθείς, αλλά με διακριτικό τρόπο έρχεται δίπλα σου, ακουμπάει στο σβέρκο σου και σε ακολουθεί.
Ακόμα καλύτερα στ αυτοκίνητο, το ραδιόφωνο μοιάζει να σε συνοδεύει στην οδήγηση, να απομειώνει την ένταση, να συντροφεύει το πρέπει της μετακίνησης.
Είναι περίεργο πώς καταφέρνουμε και περιορίζουμε το ραδιόφωνο από τη ζωή μας, ενώ το έχουμε τόσο ανάγκη. 


fkaramitsos@yahoo.gr

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ