Επικαιρότητα

ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ Επιστολή σε Βορίδη για τη διοργάνωση πανηγυριών

Off

Επιστολή με θέμα τις ευθύνες που αναθέτει η πολιτεία στους Δήμους για την εποπτεία των πανηγυριών, τα οποία θα λάβουν χώρα το τρέχον καλοκαίρι, απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, που αφορά στα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου και ώρα 6:00, στον πίνακα του πεδίου δραστηριότητας 38 με τίτλο «πανηγύρια», αναφέρονται μέτρα και διαδικασίες που κατά τον κ. Ντακαλέτση, είναι παντελώς ανεφάρμοστα.

Πιο συγκεκριμένα, και πέραν της προβλέψεως για «μόνο καθήμενους θεατές και επισκέπτες» που όπως είναι αυτονόητο, αντιβαίνει στην ίδια την έννοια του πανηγυριού, συστατικό στοιχείο του οποίου αποτελεί ο χορός και η συναναστροφή των συμμετεχόντων, ο κύριος λόγος της διαμαρτυρίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου έγκειται στην πρόβλεψη της εφαρμογής των μέτρων δημόσιας υγείας στα λαμβάνοντα χώρα πανηγύρια, με ευθύνη της οικείας δημοτικής αρχής.

Ο κ. Ντακαλέτσης τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί, ορεινοί και απομακρυσμένοι, στους οποίους κυρίως διοργανώνονται τα θερινά πανηγύρια, δεν έχουν πρακτικά τις δυνατότητες της απαιτούμενης εποπτείας και ελέγχου, δεδομένης της μη ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας, της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και σχετικών πόρων, ώστε να ανταποκριθούν στα παραπάνω». 

Επισημαίνει επίσης, πως με την επιτήρηση των μέτρων από δημοτικούς υπαλλήλους είναι πιθανό να προκύψουν διενέξεις μεταξύ αυτών και των θεατών κτλ. 

«Ως πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση επιθυμούμε να συνδράμουμε – και ήδη το πράττουμε – στην εθνική εκστρατεία, συχνά υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες στις οποίες δεν έχουμε την πρακτική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε, αρμοδιότητας μάλιστα άλλων φορέων» καταλήγει η επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ