Ελλάδα

Στον αστερισμό των… ΑΤΜ

Off

Με τη χώρα να βρίσκεται μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις, ο ελληνικός λαός βιώνει από το πρωί του Σαββάτου ιστορικές, και σίγουρα πρωτόγνωρες στιγμές που αγγίζουν την ίδια την καθημερινότητά του. 
Μία από αυτές τις καθημερινές πρωτοτυπίες στις οποίες θα πρέπει να αρχίσει να προσαρμόζεται η ελληνική κοινωνία είναι και ο περιορισμός στο όριο των αναλήψεων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, τη στιγμή που οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για όλη την εβδομάδα.
Τα προβλήματα βέβαια αφορούν πρωτίστως εκείνους που έχουν ακόμη χρήματα και τη δυνατότητα να τα βγάλουν από τις τράπεζες, έστω σταδιακά με το καθημερινό όριο των αναλήψεων στα 60 ευρώ ανά δικαιούχο λογαριασμού.
Με τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στη συμφωνία, όπως τονίζει η κυβέρνηση και το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ όπως τονίζουν οι δανειστές, αλλά και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, να μονοπωλεί πλέον την παγκόσμιο επικαιρότητα, ο ελληνικός λαός βιώνει με αρκετά μεγάλη υπομονή τις πρώτες αυτές δύσκολες ημέρες.
Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών εφοδιάστηκαν με χρήματα από νωρίς το πρωί και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τους πολίτες. Οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τις τράπεζες ήταν αρκετά μεγάλες και το ίδιο αναμένεται να γίνει και τις επόμενες ημέρες, εφόσον τα ταμειακά διαθέσιμα εξακολουθήσουν να είναι σε τέτοιο βαθμό που να εφοδιάζουν τις τράπεζες με ρευστό. 
Μέχρι στιγμής πάντως, απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος στερέψει από ρευστό και η ΕΚΤ δεν εγκρίνει κάποια επέκταση της ρευστότητας μέσω του ELA, δεν έχουν δοθεί.

Η αγωνία των συνταξιούχων
Η κατηγορία των πολιτών που αντιμετωπίζει ξεχωριστή αγωνία είναι αναμφισβήτητα οι συνταξιούχοι πολλών ταμείων, που ενώ τα χρήματα των συντάξεών τους έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους εξαιτίας του ότι οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, δεν έχουν τρόπο να πληρωθούν. Αυτό βέβαια αναμένεται να τερματιστεί από σήμερα, αφού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσουν πολλά τραπεζικά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετήσουν μόνο τις πληρωμές των συντάξεων για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, με τα οποία όμως θα μείνουν στο όριο των 60 ευρώ την ημέρα.
Στα αξιοσημείωτα πάντως η υπομονή, αλλά και η αγωνία την οποία εκφράζουν οι συνταξιούχοι για τις επικείμενες εξελίξεις και το μέλλον της χώρας. Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή δεν είναι αυτό που φαίνεται να τους απασχολεί πρωτίστως αυτές τις ημέρες αλλά το εάν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα πρακτικά καθημερινά ζητήματα. Σε πρακτικό επίπεδο πάντως και σε ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία των τραπεζών, οι συνταξιούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το κλείσιμο των τραπεζών που τους αφαιρεί τη δυνατότητα να πληρωθούν τις συντάξεις τους στην ώρα τους.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου